Innovatie & Strategie

Infrastructuur
thuiswerken

PC-markt vindt nieuwe impuls

Specificaties pc's veranderen in post-Covid-19-tijdperk.

© Shutterstock fizkes
28 december 2020

Specificaties pc's veranderen in post-Covid-19-tijdperk.

De maatregelen om de Covid-19-pandemie te bezweren leidden al tot een opleving van de pc-markt. Maar het is geen eenmalige opleving, verwacht marktonderzoeker Canalys. Na de pandemie kijken bedrijven anders naar het gebruik van computers en stellen andere eisen. Dat zorgt voor een nieuwe bloeiperiode voor pc-verkopen.

In de haast de continuïteit van werkzaamheden te regelen, is de afgelopen maanden van alles uit de kast getrokken. Van oude pc's uit het serverhok tot thuispc's. Maar er zijn ook veel nieuwe laptops en desktops aangeschaft. Dat zorgde al voor een kentering in de pc-markt die al jaren een dalende tendens heeft. Nu het stof neerdaalt, blijken de gekozen oplossingen niet altijd te voldoen.

Veel organisaties hebben inmiddels besloten dat het thuiswerken ook na het afschaffen van de verplichting, een vast onderdeel wordt van de werkweek voor wie dat wil en kan. Dat betekent dat de thuiswerkplek ook beter geregeld moet worden. En de thuiswerkgolf heeft geleerd dat er nog veel te verbeteren valt aan de beveiliging en de kwaliteit van het thuiswerken, zo blijkt uit een interview dat Canalys-onderzoeksdirecteur Rushabh Doshi had met ZDNet. "Thuiswerkers willen kunnen beschikken over volwaardige apparatuur, niet alleen over iets dat hen verbonden hield terwijl ze aan het reizen waren."

Pc's met nieuwe specs in aantocht

Volgens Canalys drijft de behoefte aan computers met hogere beveiligingsstandaarden een verdere ontwikkeling van de pc- en tabletmarkt. Producenten zorgen ervoor dat er invulling komt van die behoefte. Zo legt Apple met zijn zelf ontwikkelde M1-chip niet alleen de nadruk op snelheid en energiezuinigheid maar ook op extra veiligheid. Microsoft heeft aangekondigd een eigen chip te ontwikkelen onder de naam Pluton waarmee wachtwoorden veilig opgeslagen kunnen worden.

Notebooks en tablets zijn volgens Canalys het meest in trek komend jaar, zo bleek al eerder uit de cijfers van Canalys. De marktvorser verwacht voor 2020 uit te komen op een verkoopgroei aan laptops van 27,9 procent. In dezelfde periode zijn 26,5 procent meer tablets over de toonbank gegaan. Hoewel de verkoop van desktops daalde met 23,1 procent, verwacht Canalys de komende jaren weer een jaarlijkse groei van 2,4 procent tot 2024.

"Het veranderend gedrag van bedrijven en consumenten zal een grotere nadruk leggen op pc-gebruik, waardoor er een scala aan nieuwe mogelijkheden ontstaat, niet alleen voor de verkoop van hardware, maar ook met betrekking tot software en diensten", zegt Doshi.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.