Management

Carriere
Huffelen

Overheid gaat opleidingsniveau minder belangrijk maken bij zoektocht naar IT’ers

Ontwikkelpotentieel wordt belangrijker onderdeel nieuwe aanpak.

Alexandra van Huffelen © Rijksoverheid,  Arenda Oomen
30 september 2022

Ontwikkelpotentieel wordt belangrijker onderdeel nieuwe aanpak.

Staatssecretaris van Digitalisering en Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen wil dat de overheid ontwikkelpotentieel belangrijker maakt dan opleidingsniveau voor het aannemen van IT'ers. De nieuwe aanpak zal zoveel mogelijk gesteund en gestimuleerd worden. Dat schrijft ze na aandringen vanuit de Tweede Kamer.

PVV-Kamerlid Danai van Weerdenburg stelde tijdens het debat van de Commissiedebat Informatiehuishouding over de krappe arbeidsmarkt in de ICT-sector in april voor om uit te zoeken of de voorwaarden om in dienst te komen bij het Rijk onnodig hoog zijn.

Het wervingsbeleid van het ministerie wordt de komende periode onder de loep genomen, geeft Van Huffelen daarop aan. Op dit moment zijn departementen zelf uitvoerder van hun werving- en selectiebeleid. De rijksoverheid gaat ze stimuleren om meer te kijken naar talent en ontwikkelpotentieel in plaats van opleidingsniveau.

Talentgericht selecteren

“Bij talentgericht selecteren vindt selectie plaats vanuit een ander perspectief. Het gaat daarbij minder om het klassieke selecteren van een persoon op basis van specifieke functie-eisen, kijkend naar eerdere ervaring en kwalificaties", aldus Van Huffelen die ook stelt dat het perspectief of de competenties en het potentieel dat iemand in huis heeft centraal moeten staan en moeten passen bij de organisatie en het team waarin hij of zij komt te werken.

Van Huffelen zegt de beweging te ondersteunen en te stimuleren waar dat kan, met name op gebied van schaarse expertisegebieden als ICT en informatiehuishouding.

1
Reacties
RBx 01 oktober 2022 15:12

Ja precies net als in de jaren 90 tig. Genoeg letterkundige en flitsbezorgers die eventjes omgeschoold kunnen worden aangezien IT zo simpel is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.