Casestudy: IT’ers werven voor de gehele Rijksoverheid

Wie net van zijn IT-opleiding afkomt of een nieuwe baan in IT zoekt, kijkt waarschijnlijk sneller naar een Bol.com, Microsoft of Booking.com dan naar een baan bij het Rijk. “Soms is dat een kwestie van onbekend maakt onbemind, want er is wel degelijk veel werk voor IT’ers en de werkzaamheden zijn erg interessant”, weet Smits. “Het Rijk is heel groot, heel divers en heeft heel veel locaties. Dus veel mensen zijn wel geïnteresseerd, maar niet per se in alleen de Belastingdienst of het RIVM. Zij willen praten over wat het Rijk hen überhaupt te bieden heeft. Wij kijken dan met hen naar wat er past”, vertelt projectleider Mandy Smits. Mocht er een match lijken te zijn met een van de organisaties, dan wordt de IT’er in contact gebracht met de recruiter van die organisatie.
Het werk van I-Match is volgens Smits dan ook vooral aanvullend op dat van recruiters bij de organisaties zelf. “Het leuke is als je een collega op weg kunt helpen die net niet die ene expertise in zijn team heeft zitten of als een organisatie niet bekendstaat als plek waar toffe IT-klussen te doen zijn. Het RIVM trekt nu bijvoorbeeld heel veel aandacht, maar staat vooral bekend vanwege de volksgezondheid en minder vanwege interessante IT-klussen. Maar die zijn er absoluut. Dus soms moet je iemand proactief op het idee brengen”, legt Smits uit.
“Het ideale scenario is dat ik én het Rijk én de IT’er help elkaar te vinden. Als je dat weet te bereiken, heb je echte winst behaald.”
Iedereen is welkom
Maar wat maakt een baan bij het Rijk dan zo interessant voor IT’ers? “Van wat ik terughoor is dat echt de combinatie van techniek en de maatschappelijke meerwaarde. Dus dat je echt met de nieuwste tools en technieken aan de slag kunt binnen het gebied waar jij warm van wordt, of dat nu gezondheid, klimaat of security is.”
Juist omdat er Rijksbreed gezocht wordt, is er niet één soort IT’er waar I-Match naar zoekt. “Iedereen is welkom, ongeacht je IT-expertise”, zegt Smits. Er zijn echter wel een aantal focusgebieden binnen het Rijk. “Development en testing blijven altijd een hot topic. En dit jaar focussen we ons ook op architectuur, infrastructuur en security.”
Om een goede match te maken, wordt ook veel met de organisaties zelf gesproken. “We vragen ze heel veel: wat drijft hen in hun werk, welke systemen gebruik je en welke talen gebruik je? Zo ontstaat er uiteindelijk een technische kaart van de Rijksoverheid.”
Hoewel het Rijk – net als vele andere organisaties – staat te springen om nieuw IT-talent, benadert I-Match hen niet zelf. “We communiceren wel heel breed via I-arbeidsmarktcommunicatie [dat via de eigen website Werkenvoornederland.nl en IT-platformen actief over werken bij het Rijk communiceert, red.], maar op persoonlijk niveau is de eerste benadering nadat mensen zelf interesse in ons tonen. Dat doen ze via de interesseknop op onze website. Er moet namelijk wel echt een soort interesse zijn, ook al is die latent. Je wil mensen niet gaan spammen.”
Vissen in dezelfde vijver
Een grote uitdaging is natuurlijk dat de IT-arbeidsmarkt ontzettend krap is. I-Match vist dus nog altijd in dezelfde kleine vijver als andere bedrijven en organisaties. “Het is natuurlijk lastig om mensen te vinden. We willen elkaar ook niet de tent uit concurreren. We hebben allemaal behoefte aan goede IT’ers. Het enige wat je daaraan kunt doen, is volgens mij om je eigen interessante werk zo goed mogelijk in de etalage te zetten. Natuurlijk moeten we het niet mooier maken dan dat het is, maar we hebben wel klussen die echt heel interessant zijn. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om te laten zien wat er allemaal te doen is bij het Rijk.”
Een goed voorbeeld is de ontwikkeling van CoronaMelder. “Dat heeft echt veel impact gehad, merk ik. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat daardoor nu wel in de belangstelling bij IT’ers”, vertelt Smits.
De samenwerking met I-AMC is daarbij heel belangrijk. Sinds april zijn de twee projecten dan ook samengegaan, om de werving en matching nog beter aan te pakken. “Dit is echt een leuke uitdaging: het zichtbaar maken van wat het Rijk op technisch vlak allemaal doet. We proberen echt een inkijkje te geven in wat mensen van dag tot dag doen, ook als het om een doorgaans onzichtbare securitypositie gaat waar veel van geheim moet worden gehouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onze (online) techevents, waarbij elk event een andere IT-expertise centraal staat en wordt uitgelicht door verschillende rijksorganisaties.”
De nieuwe samenwerking komt dus ook niet uit de lucht vallen. Volgens Smits hebben de twee projecten elkaar vooral nodig. “Bij I-Match kreeg ik bijvoorbeeld meer aanvragen binnen voor kandidaten binnen security. Als we dat werk dan via arbeidsmarktcampagnes extra in de spotlight kunnen zetten, heeft dat een vergrotend effect. Het voelde dus al als een hele natuurlijke samenwerking.”
Samenwerking biedt voordelen
Wat daarnaast helpt bij het aantrekken van IT-talent, is dat organisaties binnen het Rijk ook meer gaan samenwerken. “Nu de arbeidsmarkt zo krap is, is het heel erg ieder voor zich. Maar juist omdat het probleem zo groot is, moet je het samen aanpakken. Dus als je een sollicitant krijgt die het helemaal is voor die rol of afdeling, dan kun je wel even nadenken of je van een andere organisatie weet waar diegene wel goed past. In mijn ideale wereld zien we die samenwerking ook met de private markt. Maar binnen het Rijk proberen we het sowieso aan te moedigen.”
Deze praktijken komen binnen het Rijk ook al wel voor, weet Smits. Er is een netwerk van vijftig overheidsorganisaties opgezet, waarbinnen afgewezen sollicitanten worden aangeboden om zich te oriënteren op andere mogelijkheden binnen de Rijksoverheid. “We hebben nu dus ook wel organisaties die regelmatig cv’s delen van kandidaten die het bij hen nét niet zijn geworden. Je zou denken dat dit binnen het Rijk heel vanzelfsprekend is, maar daar moesten we nog best wat voor optuigen.”
Tegelijkertijd wordt er volgens Smits op andere manieren aandacht besteed aan het verbeteren van de arbeidsmarkt. “De arbeidsmarkt is heel krap. Wij zien de vraag naar IT’ers stijgen, maar procentueel gezien stijgt het aanbod niet hard genoeg mee. Dan moet je als overheid ook de hand in eigen boezem steken en kijken aan welke knoppen je kunt draaien om dat te verbeteren. Collega’s zijn daar dus mee bezig. We richten ons binnen ons programma bijvoorbeeld ook op de samenwerking met hoger onderwijs, zodat uiteindelijk ook het aanbod gaat groeien.”
Magazine AG Connect
Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (meinummer 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee