Innovatie & Strategie

Infrastructuur
XS4ALL

Overdrachtsverzoek voor naam XS4ALL

KPN krijgt een opvallend verzoek voor schenking van de merknaam XS4ALL.

© XS4ALL
22 juli 2019

KPN krijgt een opvallend verzoek voor schenking van de merknaam XS4ALL.

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) vraagt KPN of de provider de naam XS4ALL wil schenken aan de stichting. KPN maakte eerder dit jaar bekend dat XS4ALL ophoudt te bestaan als merk. De NSGK zegt dat de naam perfect aansluit bij de boodschap van de stichting.

De stichting schrijft in reactie op KPN's voornemen om te stoppen met de naam XS4ALL: "Zien we die naam dan nooit meer terug? Wel als het aan ons ligt. We hebben via een serieuze oproep aan KPN verzocht om de naam XS4ALL te ‘doneren’ aan de Stichting". De redenatie voor dit verzoek voor een geheel nieuwe toepassing van de bekende naam van de Nederlanders internetprovider is dat de NSGK zich hard maakt om alle gehandicapte kinderen 'access' te bieden tot alles wat andere kinderen kunnen doen. De oorspronkelijke betekenis van XS4ALL is het toen-revolutionaire idee om internettoegang te bieden aan allen.

Evenementen IRL en op social media

"Meer dan 100.000 gehandicapte kinderen zitten in een isolement. Wij vinden dat gehandicapte kinderen toegang moeten hebben tot alles wat ieder ander kind ook doet. Daarom willen wij XS4ALL", stelt directeur van de NSGK Henk-Willem Laan. In de verklaring van de NSGK staat dat er meerdere evenementen worden georganiseerd om KPN over te halen de naam te doneren. Donderdag 25 juli is de eerste. Een groep kinderen onthult voor het hoofdkantoor van KPN een mobiel billboard met een oproep om de naam XS4ALL te doneren. Naast die evenementen in de 'fysieke realiteit' voert de NSGK ook actie op social media; met de hashtag #WijWillenXS4ALL.

Ondertussen werken XS4ALL-sympathisanten en -oudgedienden aan een noodplan. Het actiecomité XS4ALL Moet Blijven voert niet alleen actie tegen KPN's nieuwe merknamenstrategie - waarbij de ooit overgenomen internetprovider als aparte entiteit verdwijnt - maar heeft ook een plan voor een opvolger van de bedreigde ISP. Daarbij heeft actievoerster Kirsten Verdel al aan AG Connect uitgelegd dat er vanwege KPN's merkenrechten geen sprake kan zijn van een naam met 'XS4' (access for) erin.

Opvolger in de geest

Het nieuw op te richten internetbedrijf wordt juridisch zo gestructureerd dat het eigendom niet is gericht op economisch gewin, maar op ideologische standvastigheid, heeft het actiecomité eerder al aangekondigd in een persbericht. Het gaat daarbij om kernprincipes van XS4ALL als: privacy, veiligheid, vrije toegang voor iedereen en bescherming tegen datadeling.

1
Reacties
bnoniem 22 juli 2019 12:59

kpn zijn helers

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.