Beheer

IT beheer
Oracle

Oracle belooft inventaristools voor cloudmigratie

Hulpvaardige tool kan ook gebruikt worden voor audits op softwarelicenties.

© Oracle
25 april 2022

Hulpvaardige tool kan ook gebruikt worden voor audits op softwarelicenties.

Oracle komt binnen enkele maanden met tools die het softwaregebruik van klanten in kaart helpt te brengen, ter voorbereiding op migreren naar de cloud. De beloofde tools voor gebruikers van Oracle's on-premises applicaties moeten goede cloudoverstap faciliteren. De vraag is hoeveel data klanten dan delen met hun leverancier, die eventueel audits kan uitvoeren om correct licentiegebruik te controleren.

Experts op het gebied van softwarelicenties waarschuwen gebruikers voor het volledig omarmen van de nieuwe tools waar Oracle mee gaat komen. Het in kaart brengen van on-prem installaties zou zich namelijk tegen bedrijven kunnen keren, schrijft The Register.

Echt versus contractueel gebruik

Oracle-topvrouw Felicia Parilo heeft in een webinar vorige maand aangegeven dat de softwareleverancier annex cloudaanbieder eigen tools ontwikkelt voor het mappen van softwaregebruik. Het bedrijf werkt daarvoor samen met derde partijen die tools leveren. Het gaat Oracle erom dat daadwerkelijk gebruik wordt gevangen, waarbij Parilo het onderscheid maakte met 'contractueel gebruik'.

Parilo, die senior manager is van Oracle's Global Partner Advisory, sprak in een webinar van de International Business Software Managers Association (IBSMA). De diverse sessies, inclusief 'What's new with Oracle Cloud and BYOL to PaaS' met Parilo, zijn nog terug te zien. Oracle houdt klanten daarbij voor dat ze naar cloud in PaaS-vorm (platform-as-a-service) kunnen migreren door hun huidige softwarelicenties 'mee te nemen' (bring-your-own-license).

Meer waarde uit software halen

De pitch van de leverancier is dat klanten meer waarde kunnen halen uit hun investeringen in software, wat neerkomt op reeds betaalde licenties voor gebruik van Oracle-software. In een vervolgsessie van eind vorige maand heeft de topvrouw aandacht besteed aan Oracle's cloudsamenwerkingen met Microsoft Azure en VMware. Daarbij zijn ook tools genoemd: Oracle Cost Estimator, Lift and Shift (BYOL to Paas), Oracle Support Rewards (OSR), en een Always Free Tier voor cloudtoepassingen.

Parilo's collega Garrick Brivkalns, die program manager is voor softwarelicenties, heeft een sessie gegeven over de strategie van Oracle op het gebied van tooling voor Global Licensing and Advisory Services (GLAS). Hij heeft tools besproken die Oracle ontwikkeld op dit gebied.

Compliancekwesties

Vooralsnog is er nog geen releasedatum bekend voor de beloofde tools om on-premises softwaregebruik in kaart te brengen voor cloudmigraties. The Register heeft in het webinar opgevangen dat Parilo beschikbaarheid "in de komende maanden" noemde. Licentie-experts van Palisade Compliance en van Anglepoint vertellen de Britse technieuwssite dat klanten op hun hoede moeten zijn voor compliancekwesties of zelfs -conflicten als ze deze tools uitgebreid inzetten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.