Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw DDoS-aanvallen op Belastingdienst en DigiD

Door DDoS-aanvallen op De Belastingdienst en DigiD hebben mensen geen belastingaangifte kunnen doen of kunnen inloggen op MijnOverheid.nl. De aanvallen vonden gisteren en dinsdag plaats. De Belastingdienst zei eerder nog tegen AG Connect dat het om een overbelasting die technisch van aard was.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

De DDoS-aanval op de fiscus begon gisteren rond 15:00 uur. De aanval op de fiscus is tegen 15.00 uur begonnen. DigiD was sinds 15.26 beperkt bereikbaar. Dinsdag kampte de Belastingdienst ook met een storing. Die blijkt ook samen te hangen met een DDoS-aanval. Dat was dinsdag bij de dienst al bekend, maar werd niet gecommuniceerd om een aanzuigende werking van nieuwe aanvallen te voorkomen. Tijdens de storing dinsdag bleven nog aangiften binnenkomen.

De DDoS-aanvallen hebben geen invloed gehad op de veiligheid van de gegevens van de belastingbetaler, ook niet als mensen bezig waren met aangifte doen, aldus de Belastingdienst tegen het ANP.

Aanvallen in februari

Eind vorige maand werden ABN Amro, Rabobank, ING Bank en de Belastingdienst getroffen door DDoS-aanvallen. De hevigheid van de DDoS-aanvallen was een orde van grootte massaler dan voorheen, meldden de getroffen instanties aan AG Connect. Een woordvoerder van het Nationaal Cyber Security Centre liet AG Connect toen weten dat de banken hun digitale veiligheid echt wel op orde hebben. Dat de DDoS-afweer niet afdoende is gebleken, maakt dus wel de kracht van de DDoS-aanval duidelijk, zeiden de instanties.

Hoewel deze DDoS-aanvallen van een ongekende grootte werden genoemd, constateerde prof. Aiko Pras, hoogleraar Internet Veiligheid aan de Universiteit Twente dat dat wel meeviel. In een interview met AG Connect schat hij de omvang van de aanvallen op 10 tot 50 Gigabit per seconde, wat een gemiddelde grootte is van een DDoS-aanval. Het is nog niet bekend wat de grootte is van de aanvallen waar de Belastingdienst en DigiD gisteren mee te maken hadden.

Er was de afgelopen dagen al veel animo om belastingaangifte te doen. Dinsdag waren er al 1,4 miljoen aangiftes binnengekomen. Dat waren er 300.000 meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Mensen die alles voor 1 april inleveren, horen uiterlijk 1 juli of ze geld terugkrijgen of moeten betalen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in