Innovatie & Strategie

Zakelijke software
LiMux mascotte

Open source wint snel terrein op Microsoft bij Duitse overheden

Ook Hamburg zoekt nu alternatieven voor Microsoft in open source.

tux voor LiMux © LiMux
8 juni 2020

Ook Hamburg zoekt nu alternatieven voor Microsoft in open source.

Microsoft-bolwerk Hamburg heeft afgelopen week een coalitie-akkoord bereikt om de komende vijf jaar zo veel mogelijk over te schakelen naar open source software. Hamburg volgt daarmee de staat Sleeswijk-Holstein, Thuringen, Bremen, Dortmund en München.

Hamburg wil een voorbeeld zijn in digitale onafhankelijkheid, stelt de leider van de lokale afdeling van de Grüne in een verklaring. Het doel is zoveel mogelijk digital managementsystemen zelf te ontwikkelen en de code ter beschikking te stellen in het opensourcedomein.  De afspraak is onderdeel van het 200-pagina's tellende coalitie-akkoord van de groenen en sociaal democraten die de komende vijf jaar het stadsbestuur zullen vormen. Het document werd vorige week gepresenteerd en moet nog wel worden ondertekend.

De Open Source Business Alliance (OSBA) is erg in zijn nopjes met het besluit. Het bestuur in Hamburg was altijd een fervent gebruiker van Microsoft-software. Het afscheid van Microsoft zal overigens heel voorzichtig gebeuren Zo zal voor het lokale parlement het opensource-officepakket Phoenix beschikbaar komen. Het gebruik is echter aanvankelijk vrijwillig.

Het verandermanagementproces zal gericht zijn op het enthousiasmeren van de publieke sector om de nieuwe software te gaan gebruiken. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat er uniformiteit ontstaat om kosten te besparen en de uitwisselbaarheid te garanderen. Phoenix is een modulair pakket geleverd door het Duitse Dataport dat zowel  in een private cloud als in de vorm van software-as-a-service kan worden geleverd. Dataport zou ook in gesprek zijn met verschillende ministeries voor het gebruik van de software.

In nieuwe aanbestedingen komt  een voorkeur voor het gebruik van open source. Ook gaat het stadsbestuur samenwerking aan met andere overheden die zich in een vergelijkbaar proces bevinden zodat geleerd kan worden van elkaars kennis en ervaringen.

München heeft knipperlicht-beleid

München heeft al een jarenlange geschiedenis in het overschakelen op open source software. In mei besloot de nieuwe coalitie van groenen en sociaal-democraten opnieuw tot een strategie die moet leiden tot zoveel mogelijk gebruik van opensource-alternatieven voor de software van leveranciers als Microsoft, Oracle en SAP.

Dat besluit draaide een bestuursbesluit uit 2017 terug dat juist weer de terugkeer naar commerciële software beoogde. Het stadsbestuur van München besloot in 2006 over te gaan op open source software, maar stuitte in de jaren daarna op veel weerstand. Er waren veel problemen met de uitwisselbaarheid van documenten tussen ambtenaren die nog met Microsoft-software werkten en de ambtenaren die werkten met LiMux - een eigen variant op Linux. Op het hoogtepunt draaide 80 procent van de pc's op LiMux, maar in praktijk werden beide besturingssystemen naast elkaar gebruikt. De vraag is hoe die problemen nu worden aangepakt. Alle ogen zijn daarbij weer gericht op München dat immers niet vanaf nul start in dit proces.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
3
Reacties
M. Commandeur 08 juni 2020 23:57

foutje:
- Microsoft zorgt dat ODF-bestanden bij het importeren, met de begeleidende me bewust worden verminkt ('gerepareerd')
moet zijn:
- Microsoft zorgt dat ODF-bestanden bij het importeren bewust worden verminkt ('gerepareerd')

M. Commandeur 08 juni 2020 23:53

@Atilla en anderen
Die slechte 'uitwisselbaarheid van documenten' is bewust gemanipuleer van Microsoft:
- Microsoft zorgt dat ODF-bestanden bij het importeren, met de begeleidende me bewust worden verminkt ('gerepareerd')
- i.p.v. zich conformeren aan het echt open ODF-bestandsformaat (.odt, .ods, ...) heeft Microsoft indertijd gekozen voor een eigen bestandsformaat (.docx, .xlsx, ...), met een (niet volledige) specificatie van meer dan 10k pagina's.
Dus niet alleen omschakelen naar Open Source maar eerst, als klant, Microsoft aansprakelijk stellen voor geleden schade! Dat zouden overigens meer bedrijven moeten doen, men betaalt er immers dik voor.
Daarnaast, als liberalen zoveel op hebben met een vrije markt, doe dan wat aan het ongezonde monopolie van dit soort internet-giganten.

Atilla Vigh 08 juni 2020 12:10

Tjonge jonge, natuurlijk zou opensource een interessante optie zijn, maar zolang de rest van de wereld Microsoft formaten gebruikt, is uitwisseling een van de grootste problemen. Het gaat dus niet zo zeer om de applicaties als om de uitwisselbaarheid van documenten. Overheden staan midden in de samenleving en zullen toch moeten communiceren met inwoners en bedrijven. Zolang deze communiceren middels Microsoft of nog erger Apple formaat documenten gaat het hem niet worden.
Overigens in het verlengde hiervan, is de vraag of de tijd van kantoor-applicaties en e-mail zijn langste tijd niet gehad hebben. Het idee om een ongebreidelde hoeveelheid onsamenhangende documenten en e-mails die 10 onderwerpen tegelijk aanstippen te blijven genereren is niet meer van deze tijd. Een nieuwe manier van werken, waarbij de context waarin wij leven en werken en de bijdrage die wij daar individueel aan kunnen leveren in samenhang kunnen vormgeven. Dat zal een behoorlijke uitdaging worden. In feite pleit ik voor het afschaffen van losse documenten en e-mail, maar weet nog niet goed wat er voor in de plaats moet komen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.