Overslaan en naar de inhoud gaan

Open source wint snel terrein op Microsoft bij Duitse overheden

Microsoft-bolwerk Hamburg heeft afgelopen week een coalitie-akkoord bereikt om de komende vijf jaar zo veel mogelijk over te schakelen naar open source software. Hamburg volgt daarmee de staat Sleeswijk-Holstein, Thuringen, Bremen, Dortmund en München.
LiMux mascotte
© LiMux
LiMux

Hamburg wil een voorbeeld zijn in digitale onafhankelijkheid, stelt de leider van de lokale afdeling van de Grüne in een verklaring. Het doel is zoveel mogelijk digital managementsystemen zelf te ontwikkelen en de code ter beschikking te stellen in het opensourcedomein. De afspraak is onderdeel van het 200-pagina's tellende coalitie-akkoord van de groenen en sociaal democraten die de komende vijf jaar het stadsbestuur zullen vormen. Het document werd vorige week gepresenteerd en moet nog wel worden ondertekend.

De Open Source Business Alliance (OSBA) is erg in zijn nopjes met het besluit. Het bestuur in Hamburg was altijd een fervent gebruiker van Microsoft-software. Het afscheid van Microsoft zal overigens heel voorzichtig gebeuren Zo zal voor het lokale parlement het opensource-officepakket Phoenix beschikbaar komen. Het gebruik is echter aanvankelijk vrijwillig.

Het verandermanagementproces zal gericht zijn op het enthousiasmeren van de publieke sector om de nieuwe software te gaan gebruiken. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat er uniformiteit ontstaat om kosten te besparen en de uitwisselbaarheid te garanderen. Phoenix is een modulair pakket geleverd door het Duitse Dataport dat zowel  in een private cloud als in de vorm van software-as-a-service kan worden geleverd. Dataport zou ook in gesprek zijn met verschillende ministeries voor het gebruik van de software.

In nieuwe aanbestedingen komt  een voorkeur voor het gebruik van open source. Ook gaat het stadsbestuur samenwerking aan met andere overheden die zich in een vergelijkbaar proces bevinden zodat geleerd kan worden van elkaars kennis en ervaringen.

München heeft knipperlicht-beleid

München heeft al een jarenlange geschiedenis in het overschakelen op open source software. In mei besloot de nieuwe coalitie van groenen en sociaal-democraten opnieuw tot een strategie die moet leiden tot zoveel mogelijk gebruik van opensource-alternatieven voor de software van leveranciers als Microsoft, Oracle en SAP.

Dat besluit draaide een bestuursbesluit uit 2017 terug dat juist weer de terugkeer naar commerciële software beoogde. Het stadsbestuur van München besloot in 2006 over te gaan op open source software, maar stuitte in de jaren daarna op veel weerstand. Er waren veel problemen met de uitwisselbaarheid van documenten tussen ambtenaren die nog met Microsoft-software werkten en de ambtenaren die werkten met LiMux - een eigen variant op Linux. Op het hoogtepunt draaide 80 procent van de pc's op LiMux, maar in praktijk werden beide besturingssystemen naast elkaar gebruikt. De vraag is hoe die problemen nu worden aangepakt. Alle ogen zijn daarbij weer gericht op München dat immers niet vanaf nul start in dit proces.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in