Management

Governance
minister hoekstra

Ook verbeteren ICT moet sneller bij 'nieuwe' fiscus

Hoekstra stuurt brief naar Tweede Kamer

Wopke Hoekstra © Rijksoverheid
13 januari 2020

Hoekstra stuurt brief naar Tweede Kamer

De grote reorganisatieplannen van het kabinet met de Belastingdienst moeten ook leiden tot een versnelling en intensivering van verbeteringen aan de ICT. Dat meldt minister Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer over het versterken van de Belastingdienst.

Hoekstra maakte deze week bekend dat de dat de organisatie van de Belastingdienst grondig wordt gewijzigd door deze op te knippen in 3 delen. Een belangrijke reden daarvoor is dat het realiseren van de nodige vernieuwing van de Belastingdienst “onvoldoende tot resultaten” heeft geleid in  de huidige besturing. Vandaag werd bekend dat er twee staatssecretarissen aangesteld worden bij het ministerie van Financiën om de problemen bij de Belastingdienst op te lossen. Een daarvan zal zich ook over de niet geringe ICT-problemen van deze organisatie moeten buigen. Hij of zij moet zorgen voor een versnelling bij het verbeteren van de ICT. Over hoe dat in zijn werk zal gaan, is nog niet duidelijk.

Zorgenkindje

Hoekstra noemt in de brief de staat waarin de ICT van de Belastingdienst nu verkeert “een reden tot zorg”. De vorige staatssecretaris heeft zich voor oplossingen gericht op het werven van benodigd personeel en het in kaart brengen van de ICT-problemen. Inmiddels is volgens Hoekstra de ICT van de Belastingdienst “een remmende factor” geworden. “Er zijn veel verouderde systemen met achterstallig onderhoud. Er worden bijna 900 applicaties met complexe koppelingen en onderlinge afhankelijkheden gebruikt. Daardoor kan aan burgers en bedrijven en de eigen medewerkers niet het serviceniveau worden geboden dat nagestreefd wordt en zijn er risico’s voor de continuïteit van processen.” Hoekstra geeft aan dat de komende weken rapporten van EY en KPMG naar respectievelijk de IV-organisatie van de Belastingdienst en het IV-portfolioproces en de kabinetsreactie op deze rapporten aan de Kamer worden toegestuurd.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.