Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Google wil AI-wetgeving

Techtopman Sundar Pichai, die CEO is van zowel Google als van moederbedrijf Alphabet, vraagt om overheidsregulering van kunstmatige intelligentie (AI). "AI moet worden gereguleerd. Bedrijven kunnen niet simpelweg nieuwe technologie bouwen en dan marktwerking laten bepalen hoe het wordt gebruikt", schrijft hij in een opinie-artikel in The Financial Times.
Google-CEO Sundar Pichai
© Google
Google

"Toen ik opgroeide in India, was ik gefascineerd door technologie. Elke nieuwe uitvinding veranderde het leven van mijn familie op betekenisvolle manieren", begint Pichai zijn betoog vóór regulering van AI. Hij schrijft als hoogste baas van internetreus Google en het overkoepelende Alphabet dat AI-regulering noodzakelijk is. De tech-CEO noemt de telefoon, de koelkast, de tv én de impact die deze uitvindingen hadden op menselijk niveau.

Keerzijde van tech

Anno nu is Pichai in de voorberechte positie om te helpen nieuwe technologieën vorm te geven, zo schrijft hij. Nieuwe technologieën waarvan hij en zijn werknemers hopen dat die revolutionaire impact zullen hebben op de levens van mensen wereldwijd. "Een van de meest veelbelovende is kunstmatige intelligentie: alleen deze maand al zijn er drie concrete voorbeelden geweest van hoe Alphabet en Google de potentie van AI benutten." Hij heeft het daar over vroegtijdige detectie van borstkanker, hyperlokale weersvoorspellingen voor regen en klimaatverandering, en het terugdringen van vliegtuigvertragingen door Lufthansa's inzet van AI in de cloud.

Technologie heeft echter een keerzijde, die in het verleden al vaak genoeg is opgedoken. Pichai noemt het mobiliteitsvoordeel van auto's én de toename van ongelukken. Hij noemt de connectiviteitsvoordelen van internet voor mensen én het toegenomen gemak om desinformatie te verspreiden. "Deze lessen leren ons dat we onze ogen open moeten houden voor wat er mis kan gaan."

Deepfakes, big brother

Daarbij haalt hij zorgen aan over mogelijk negatieve gevolgen van AI; uiteenlopend van deepfakes tot sinister gebruik van gezichtsherkenning. Pichai stelt dat er al wel werk wordt verricht om deze dingen aan te pakken, maar dat er zeker meer uitdagingen zullen komen. Uitdagingen die geen enkel bedrijf of industrie op zichzelf kan oplossen, zo claimt de Alphabet- en Google-topman. Dus is regulering vanuit de overheid nodig, luidt zijn conclusie.

"De EU en de VS beginnen al voorstellen voor regulering te ontwikkelen. Internationale aansluiting [allignment] zal van kritiek belang zijn om wereldwijde standaarden te laten werken. Om daar te komen, hebben we overeenstemming over kernwaarden nodig. Bedrijven zoals de onze kunnen niet simpelweg nieuwe technologie bouwen en dan marktwerking laten bepalen hoe het wordt gebruikt." AI is té belangrijk om dat niet te reguleren, aldus de CEO van techreus Google en moederbedrijf Alphabet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in