Innovatie & Strategie

Apps
TikTok-app

Ook fiscus vraagt apps als TikTok te wissen van werktelefoons

Belastingdienst volgt voorbeeld van kabinet, met verzoek aan medewerkers.

TikTok-app © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Solen Feyissa
27 maart 2023

Belastingdienst volgt voorbeeld van kabinet, met verzoek aan medewerkers.

Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen, uit vrees dat die gebruikt zouden kunnen worden om mensen te bespioneren. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de dienst het kabinet hierin volgt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deed vorige week al een dringende oproep hiertoe aan rijksambtenaren, naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD.

Het kabinet besloot dinsdag het gebruik van "apps uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland" te ontraden. In de aankondiging zelf stonden geen namen van landen en apps genoemd, maar vorige maand lieten Kamerleden van de vier coalitiepartijen weten dat ze voor een TikTok-verbod zijn. Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen - bijvoorbeeld ook Iran en Rusland - op hun telefoon te hebben.

Nadenken over doelen en alternatieven

TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. Uit angst voor spionage en beïnvloeding hebben ook andere landen het gebruik van de app aan banden gelegd, tot ongenoegen van TikTok. De app beweert dat het door geen enkele staat of overheid wordt gecontroleerd. "Zowel TikTok als ons moederbedrijf is geen Chinees eigendom en de Chinese overheid heeft geen enkele toegang tot gebruikersgegevens van TikTok", klonk vorige week een reactie van het bedrijf.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft de voorkeur aan afspraken met medewerkers over privégebruik van bijvoorbeeld werktelefoons en het privé gebruiken van zakelijke apparatuur, in plaats van een verbod op apps zoals TikTok. De VNG vraagt zich af of een verbod de risico's van het gebruik van dit soort apps wegneemt en of er nadelen zijn aan een verbod. Gemeenten die inwoners via TikTok willen bereiken moeten dat zorgvuldig inzetten en goed nadenken over de doelen en alternatieven, aldus de VNG.

Lees meer over
2
Reacties
Bop 28 maart 2023 14:26

Ik zie hier toch weer de typisch Nederlandse SLAPHEID.
- 'Zelfregulering'.
- 'Maatwerk'.
- In gesprek gaan'.

Gewoon een harde lijst, WEG.
En eigenlijk ook controleren op een of andere manier.

Jorrit 28 maart 2023 13:24

Jammer dat dit soort apps vaak onderdeel zijn van de standaard bloatware die op telefoons geleverd wordt binnen de beperkte keuze die de overheidsonderdelen bieden voor hun medewerkers. Apps die niet verwijderd kunnen worden zonder de installatie van een custom rom wat dan meteen de leveranciersgarantie ongeldig zou maken.
Nog een goed doel van de EU: Verplicht de mogelijkheid tot verwijderen van alle apps van telefoon behalve die de telefoon onbruikbaar zouden maken. Op eigen risico uiteraard. Voor de duidelijkheid in het geval van Android: de "Google" en "Google Play" Apps horen daar niet bij; Er zijn alternatieven.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.