Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Edge-ontwikkeling

Ook Edge pauzeert nieuwe releases door Covid-19

In navolging van Google zet ook Microsoft de rem op zijn browserontwikkeling.

© Microsoft
22 maart 2020

In navolging van Google zet ook Microsoft de rem op zijn browserontwikkeling.

Nadat vorige week duidelijk werd dat Chrome voorlopig geen nieuwe releases meer krijgt, geldt nu hetzelfde voor Edge. Laatstgenoemde browser, die ook gebaseerd is op de open Chromium-broncode, wordt door Microsoft op pauze gezet vanwege de wereldwijde pandemie van het nieuwe coronavirus.

De browserontwikkelaars van Microsoft zetten tijdelijk het updaten van Edge stop wat betreft het algemeen gebruikte stabiele releasekanaal. De zogeheten Stable-uitvoering is voor gewone gebruikers en wordt automatisch voor hen bijgewerkt. Tot op heden gebeurde dat in een zeswekelijks releaseritme. In de tijd tussen elke stabiele release worden op wekelijkse basis Dev-versies uitgebracht (die als bèta-releases beschouwd kunnen worden), en op bijna dagelijkse basis Canary-versies (wat dan alpha-releases zijn).

Van Chromium naar Edge

Het ritme van elke zes weken een nieuwe Edge-release wordt nu voor onbepaalde tijd losgelaten. De huidige versie 80 blijft voorlopig dienst doen, maar zal daarbij wel nog kleinere updates voor beveiliging en stabiliteit krijgen. Nieuwe functionaliteit laat echter op zich wachten. "In het licht van de huidige omstandigheden zal het Edge-team het updaten pauzeren van het Stable channel naar Edge 81", meldt Microsofts ontwikkelteam in een tweet.

Dit is in lijn met de ontwikkelingen bij het Chromium Project wat de opensourceondergrond is voor zowel Googles veelgebruikte Chrome als ook voor Microsofts Edge. Die opvolger van Internet Explorer (IE) is van origine gebaseerd op een geheel nieuw door Microsoft ontwikkelde browserengine. Doel daarvan was afscheid nemen van de legacy van het in Windows ingebouwde IE, en overgaan naar een moderne en snelle webbrowser. Edge is echter nooit groot aangeslagen.

Van Edge naar Chromium

Microsoft heeft enige tijd terug besloten om af te stappen van de eigen engine, ten gunste van Chromium. Deze overgang moet voor eindgebruikers naadloos verlopen. Daarbij wordt het oude Edge vervangen door het nieuwe, dat ook een nieuw logo krijgt. Overigens betekent deze vervanging geen deïnstallatie voor het oude Edge; dat blijft nog aanwezig in Windows 10, zo bleek uit antwoorden op vragen van AG Connect. In de praktijk is de uitrol van het nieuwe Edge (wat ook wel ChrEdge wordt genoemd) nog niet doorgedrongen tot alle installaties van Windows 10. Gretige gebruikers kunnen ChrEdge handmatig downloaden.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.