Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkelaars verdienen freelance 3 x zo veel als in loondienst

Freelance ontwikkelaars verdienen soms tot wel drie keer zo veel als wanneer ze in loondienst zouden werken. Dat blijkt uit gegevens van Freelance.nl die de uurtarieven van verschillende IT-beroepen vergeleek met de salarisindicaties die worden gegeven voor IT’ers in loondienst in vacatures die op Indeed worden geplaatst.
Man met geld in de hand
© Shutterstock
Shutterstock

Goede freelancers hebben het ICT-werk momenteel voor het uitkiezen en kunnen hoge tarieven vragen, bleek vorige week al uit gegevens van Freelance.nl.

Hoge tarieven door krapte

Vooral bij de overheid en financiële bedrijven zijn er momenteel veel grote projecten waarbij freelancers worden ingezet. “De echte specialisten in veelgevraagde vakgebieden weten in de huidige krappe markt wat ze waard zijn en werken vaak niet meer in loondienst maar op freelance basis”, vertelt Hanno Roubos, onderzoeker bij Freelance.nl. Omdat zij het werk voor het uitkiezen hebben kunnen zij hoge tarieven vragen. Om die reden gaan er steeds meer werknemers uit loondienstverband om freelancer te worden, blijkt uit een rondgang onder inhuurders door Freelance.nl.

Een systeemarchitect verdient in loondienstverband bijvoorbeeld zo’n 3.860 euro bruto per maand. Als freelancer kan dit bij een marktconform uurtarief van 90 euro al snel oplopen tot ruim 13.700 euro per maand. Roubos benadrukt wel dat een freelancer zich dan nog moet indekken voor arbeidsongeschiktheid en dat hij pensioenpremies moet afdragen. “Maar ook na aftrek van kosten voor deze verzekeringen blijft het verschil in verdiensten aanzienlijk.”

Java-ontwikkelaars en .NET-specialisten verdienen als ze freelancen gemiddeld ruim drie keer zo veel als hun collega’s in loondienst. Voor PHP-developers en Scrummasters ligt het verschil net iets onder de factor drie.

Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschor bleek eerder dit jaar dat het gemiddelde uurtarief voor zzp'ers in de ICT uitkomt op 87 euro. Een jaar ervoor was dat nog 85 euro. Het aantal declarabele uren bleef in die periode gelijk, waardoor zelfstandige ICT’ers er gemiddeld genomen op vooruit zijn gegaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in