Loopbaan

Carriere
geld

Ontwikkelaars verdienen freelance 3 x zo veel als in loondienst

Krappe markt stuwt tarieven IT’ers omhoog.

© Shutterstock
1 november 2018

Krappe markt stuwt tarieven IT’ers omhoog.

Freelance ontwikkelaars verdienen soms tot wel drie keer zo veel als wanneer ze in loondienst zouden werken. Dat blijkt uit gegevens van Freelance.nl die de uurtarieven van verschillende IT-beroepen vergeleek met de salarisindicaties die worden gegeven voor IT’ers in loondienst in vacatures die op Indeed worden geplaatst.

Goede freelancers hebben het ICT-werk momenteel voor het uitkiezen en kunnen hoge tarieven vragen, bleek vorige week al uit gegevens van Freelance.nl.

Hoge tarieven door krapte

Vooral bij de overheid en financiële bedrijven zijn er momenteel veel grote projecten waarbij freelancers worden ingezet. “De echte specialisten in veelgevraagde vakgebieden weten in de huidige krappe markt wat ze waard zijn en werken vaak niet meer in loondienst maar op freelance basis”, vertelt Hanno Roubos, onderzoeker bij Freelance.nl. Omdat zij het werk voor het uitkiezen hebben kunnen zij hoge tarieven vragen. Om die reden gaan er steeds meer werknemers uit loondienstverband om freelancer te worden, blijkt uit een rondgang onder inhuurders door Freelance.nl.

Een systeemarchitect verdient in loondienstverband bijvoorbeeld zo’n 3.860 euro bruto per maand. Als freelancer kan dit bij een marktconform uurtarief van 90 euro al snel oplopen tot ruim 13.700 euro per maand. Roubos benadrukt wel dat een freelancer zich dan nog moet indekken voor arbeidsongeschiktheid en dat hij pensioenpremies moet afdragen. “Maar ook na aftrek van kosten voor deze verzekeringen blijft het verschil in verdiensten aanzienlijk.”

Java-ontwikkelaars en .NET-specialisten verdienen als ze freelancen gemiddeld ruim drie keer zo veel als hun collega’s in loondienst. Voor PHP-developers en Scrummasters ligt het verschil net iets onder de factor drie.

Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschor bleek eerder dit jaar dat het gemiddelde uurtarief voor zzp'ers in de ICT uitkomt op 87 euro. Een jaar ervoor was dat nog 85 euro. Het aantal declarabele uren bleef in die periode gelijk, waardoor zelfstandige ICT’ers er gemiddeld genomen op vooruit zijn gegaan.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
4
Reacties
Bastiaan Welmers 15 november 2018 17:39

Wat ik in ieder geval mis in de berekening zijn de extra kosten voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheidsrisico voor de werkgever, die natuurlijk de kosten voor een personeelslid al een stuk hoger maken. Verder doorbetaling bij vakantie, 13e maand, vakantiegeld, reservering ontslagvergoeding, scholing. Zit bij inhuur allemaal verwerkt in het uurtarief.

De salaris van 3860€ komt volgens mij ook niet overeen met een inhuurtarief van 90€. Dit is mediors met seniors vergelijken.

Ten derde: veel zzp'ers werken via een tussenpartij, die vaak vereist is door veel bedrijven die personeel inhuren, ivm risicobeperkingen. Die snoept een aanzienlijk deel van het uurtarief af.

Ten vierde: een goede ontwikkelaar voor in loondienst vind je niet zomaar. Vaak moet er nog een hoop betaald worden aan recruitmentpartijen.

Nick Denoo 10 november 2018 16:05

Als de vraagstelling is geweest, wat is je uurtarief, is het dan echt zo dat een dagtarief of maandtarief dan gewoon een veelvoud van dat tarief maal 8 (8 werkuren per dag) en dat getal maal 20 (20 dagen per week)?

Vaak liggen uurtarieven veel hoger dan gefactureerde dagtarieven en maandtarieven.
Maw: een freelancer die 75 euro per uur vraagt, kan misschien ook tevreden zijn met 8.000 euro gefactureerd.

Ronald Kunenborg 01 november 2018 22:07

Grappig verschil tussen scrummasters en systeemarchitecten. Het is wel duidelijk dat scrummasters goed overweg kunnen met de managers, maar dat de markt toch meer waarde hecht aan echte expertise :)

Maar los daarvan: 3860 per maand bruto voor een systeemarchitect? Snel verkassen dan, dat is onderbetaald. Dat verdiende ik als gewone IT-medewerker al rond 2005. Een normaal salaris lijkt mij minimaal rond de 5000 euro bruto per maand te liggen. Zie ook glassdoor.

En dan is er het freelance salaris van 90 euro per uur, dat zich vertaalt naar 62K netto. Maar daarvan moet je wel zelf nog alles betalen: je boekhouder (of doe je het zelf), je belastingadviseur (of je doet het zelf), je accountant, het goed snappen van je contracten (maak geen foutje in wat je ondertekent), je website... visitekaartjes... verzekeringen, je buffer... noem maar op.

Bedenk ook even dat als je 20% leegloop hebt (wat helemaal niet zo veel is als mensen denken, dat is 2 maanden aan vrije dagen en ziekte en frictie tussen twee klussen door per jaar), dat ook meteen 20% omzet minder is. Dan zit je op 50K netto. Daar moet dan nog wel de AOV even af (5K). Oh, en je pensioen (10K). En je belasting mag je ook vooruitbetalen. En je hebt geen recht op WW of WAO of bijstand, dus je moet een buffer opbouwen. Die wordt ook belast. Uiteindelijk kom je niet heel veel hoger uit dan met een goed betaalde vaste baan.

Het verschil zit hem bij de mensen zonder gezin, die geen buffer of verzekering nemen, en lang op dezelfde klus zitten. Dan gaat het heel hard. Maar dat zijn niet de freelancers die ik het meeste tegenkom.

Ik zal niet ontkennen dat freelancen leuker is dan een vaste baan en beter betaald. Maar de risico's zijn ook veel groter. In 2009 waren er weinig mensen die freelancer wilden worden (behalve mensen die geen idee hadden wat ze deden). Er zaten duizenden freelancers maanden tot zelfs jaren thuis, zonder inkomen. Ik heb freelancers persoonlijk failliet zien gaan, hun huwelijk en pensioen allemaal weg.

As je er de persoon voor bent, is er weinig werk leuker (gemiddeld genomen) dan freelancen. Maar je moet je niet blind staren op de bruto inkomsten.

John Wolthuis 01 november 2018 15:41

Wat jammer dat een gerenommeerd blad als AG Connect zulke misleidende titels en berichtgeving nodig heeft om lezers te trekken. We weten allemaal dat deze rekensom (appels en peren) de plank volledig mis slaat. Natuurlijk klopt het dat je met een uurtarief van 75 als freelancer wat meer overhoudt dan in loondienst. Maar als je alle aspecten meeweegt is dit geen 300% en komt 30% dichter in de buurt.
Van de freelance omzet mag je veel zaken zelf bekostigen: de AOV-premie, je pensioenvoorziening, een stukje leegloop-dekking, je opleidingen (kosten én loonderving), autokosten, accountant kosten en nog veel meer. En het regelen van je administratie, btw afdracht, acquisitie, website e.d. kost je ook aardig wat eigen tijd.
Ik ben zelf 11 jaar zp’er en heb diverse mensen geholpen bij hun keuze om wel of niet te gaan freelancen. Als je ze meeneemt in de consequenties krijg je een heel ander plaatje en kijken ze anders aan tegen de voorzieningen die hun werkgever hen nu biedt. Natuurlijk heeft freelancen diverse voordelen, maar driedubbel loon hoort daar echt niet bij.
Kortom, erg teleurstellend dat een redacteur op dit vakgebied zo’n eenzijdig beeld schetst. Van jullie blad ben ik betere kwaliteit gewend.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.