Loopbaan

Carriere
geld

Topkrapte, maar arbeidsvoorwaarden vaak niet aangepast

Koopkracht ICT'ers gemiddeld op nullijn.

© Shutterstock
14 juni 2018

Nergens is de arbeidsmarkt zo krap als die voor ICT’ers. Werkgevers klagen steen en been over wervingsproblemen en ICT’ers zien de werkdruk aanzienlijk stijgen, waardoor de onvrede toeneemt. Ondanks dat de meeste ICT’ers de banen voor het uitzoeken hebben, grijpen werkgevers nog altijd niet massaal naar de portemonnee.

Slechts 14% van de ruim 2.600 ICT-professionals die de vragenlijst van de Salary Survey 2018 invulden – alweer de 19e editie van het salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot – zag de arbeidsvoorwaarden het afgelopen jaar verbeteren. Voor driekwart van de respondenten bleef dit gelijk ten opzichte van vorig jaar en zo’n 10% van de ondervraagde ICT’ers zag zijn arbeidsvoorwaarden zelfs verslechteren.

Daarnaast zag wel iets meer dan de helft het primaire salaris het afgelopen jaar verbeteren. Zo’n 54% zag het inkomen de afgelopen twaalf maanden stijgen, terwijl dit vorig jaar nog precies de helft was. Bij 19% van hen was er sprake van een functiewijziging of promotie. “Overigens is er wel een verschil tussen de loonontwikkeling binnen de ICT-branche en die in andere branches: 57% van de ICT’ers in loondienst bij een ICT-bedrijf zag het inkomen groeien, terwijl dit bij ICT’ers die werkzaam zijn bij niet-ICT-bedrijven maar 50% is”, licht Hella Sylva, senior consultant bij Berenschot toe.
Bij slechts 4% van de ondervraagde ICT’ers was er het afgelopen jaar sprake van een salarisdaling (de vier fotoportretten verderop in deze special gaan hierover, red.). Dat betekent dat ruim vier op de tien ICT’ers zijn inkomen onveranderd zag ten opzichte van het jaar ervoor. “Dat is opmerkelijk, want nergens is de krapte op de arbeidsmarkt zo groot als in de ICT, blijkt uit ons HR-Trends onderzoek en uit gegevens van UWV”, licht Sylva toe. Overigens betekent dat niet dat alle ICT’ers in een luxepositie zitten – vooral lager opgeleide en oudere ICT’ers hebben minder kans om hun baan te behouden of een nieuwe baan te vinden, bleek ook eerder al uit cijfers van het UWV.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!