Overslaan en naar de inhoud gaan

Onstuimige AI geeft juristen meer werk

Organisaties krijgen te maken met ongelukken, nu zij in grote haast nieuwe technologie zoals kunstmatige intelligentie inzetten. Er gaan meer geschillen komen die organisaties vaak niet goed zien aankomen, blijkt uit onderzoek.
juridisch conflict
© Shutterstock
Shutterstock

Bedrijfsjuristen en risicomanagers zien de toekomst niet rooskleurig in. Meer dan de helft (56%) van de respondenten in een onderzoek van internationaal advocatenkantoor CMS verwacht een toename in het aantal geschillen. De oorzaak ligt in het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI).

De helft van de respondenten denkt dat niet te voorzien is om wat voor geschillen dat precies zal gaan. Dat komt voor een belangrijk deel door de snelheid waarmee organisaties die nieuwe technologie willen inzetten. Ze besteden daardoor onvoldoende aandacht aan risicomanagement. Er ontstaat dus een nieuwe wereld waarin een verhoogd technologierisico de norm is. Juridische teams moeten zich daarom voorbereiden op het nemen van snelle, maar toch weloverwogen acties, zo waarschuwen de onderzoekers

Nieuwe vormen beslechting nodig

Het gaat de komende jaren vooral om problemen rond de naleving van wet- en regelgeving, maar ook om de prestaties van toeleveranciers en partners die niet aan hun service level agreements voldoen. Daarnaast zijn geschillen te verwachten met betrekking tot intellectueel eigendom en bedrijfsgeheimen.

De meeste respondenten (57%) denken dat er behoefte is aan een nieuwe vorm van geschillenbeslechting, die beter is toegespitst op geschillen die voortvloeien uit de inzet van nieuwe technologie. Ze denken onder meer aan een vorm van online geschillenbeslechting waarin eventueel AI zelf ook weer een rol kan spelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in