Overslaan en naar de inhoud gaan

OneWeb geeft nu gas op bouw tweede zwerm internetsatellieten

OneWeb schiet - als alles goed gaat - donderdag 34 satellieten de lucht in als start van een aantal lanceringen die samen in 2021 een initieel netwerk van 648 knooppunten in een baan om de aarde brengen.
OneWeb
© Oneweb
Oneweb

OneWeb is daarmee het tweede bedrijf dat werkelijk start met de bouw van satellietnetwerken die ieder overal ter wereld toegang tot breedband internet moeten gaan geven. Afgezien van deze twee initiatieven zijn er nog een klein tiental met dezelfde ambities maar in verschillende stadia van ontwikkeling.

OneWeb was eigenlijk het eerste bedrijf dat satellieten lanceerde met dit doel. Precies een jaar geleden gingen de eerste zes in een baan om de aarde. Het bedrijf heeft deze gebruikt om uitvoerige tests uit te voeren en aanpassingen aan het ontwerp te maken. Nu zegt het bedrijf klaar te zijn om in hoog tempo steeds 30 tot 36 kunstmanen per keer te lanceren. In een tweede fase moet het totale netwerk uitgroeien tot 5260 satellieten. 

Eerste twitterbericht via de satelliet

Vorig jaar trok SpaceX veel meer aandacht voor zijn versie van het netwerk door sinds mei vorige jaar al 240 satellieten te lanceren. Eigenaar Elon Musk maakte furore door te claimen het eerste Twitterbericht via zo'n satelliet te hebben verstuurd.

OneWeb hanteert wel een ander bedrijfsmodel dan SpaceX, legt  CEO Adrián Steckel uit tegen Ars Technica. Want in tegenstelling tot SpaceX wil OneWeb zijn diensten uitsluitend aanbieden via de huidige aanbieders van mobiele communicatie om zo hun dekking uit te breiden. Het bedrijf verwacht daardoor veel makkelijker aan de benodigde vergunningen te kunnen komen dan SpaceX dat zich met Starlink als nieuwe netwerkaanbieder wil positioneren.

Naar verwachting kan OneWeb eind dit jaar de eerste demonstraties organiseren. In 2021 kan het dan in gebruik genomen worden.

Internetsatellieten kunnen een oplossing bieden voor bijvoorbeeld de grote delen van de Verenigde Staten waar nog geen dekking van mobiele netwerken is en ook het internet via de vaste lijnen niet de omschrijving 'breedband' kan dragen. Maar ook voor de communicatie op zee, in andere dunbevolkte delen van de wereld, maar zelfs in Europa kunnen de satellietnetwerken een aanvulling of alternatief zijn voor de huidige internettoegang.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in