Beheer

Cloud
Windows-waarschuwing

OneDrive kapt ouder Windows af

OneDrive vereist straks Windows 10 of 11.

© AG Connect
8 november 2021

OneDrive vereist straks Windows 10 of 11.

Microsoft gaat oudere, niet langer ondersteunde Windows-versies afsnijden van OneDrive. Die cloudopslagdienst zal stoppen met het synchroniseren van data op pc's met Windows 7, 8 en 8.1. Daarnaast krijgt de OneDrive-client geen updates meer op die voorgangers van Windows 10 en 11. Microsoft adviseert upgraden.

Deze nieuwste stap in het achterlaten van oudere Windows-installaties is nu aangekondigd door Microsoft. Die leverancier heeft zijn ondersteuning voor Windows vóór versie 10 al eerder stopgezet. Zo is de support voor Windows 7 op 14 januari vorig jaar afgelopen, terwijl die voor opvolger Windows 8 al op 12 januari 2016 is stopgezet. Voor Windows 8.1 is de basisondersteuning op 9 januari 2018 beëindigd, en volgt het einde van de uitgebreide ondersteuning op 10 januari 2023.

Fase van alleen fixes

Voor het besturingssysteem zelf geldt in het geval van Windows 8.1 dus nog wel support, maar dat betreft de uitgebreide fase. Daarin worden alleen patches voor securityproblemen uitgebracht, maar geen functionele updates. De clientsoftware voor OneDrive, maar ook de synchronisatiefunctie daarvan, wordt nu door Microsoft beschouwd als een functionele kwestie.

Het stopzetten van updates voor de OneDrive-desktopapplicatie gaat per 1 januari 2022 in, kondigt Microsoft nu aan. De opgegeven reden hiervoor is dat het bedrijf zijn middelen dan kan richten op nieuwe technologieën en besturingssystemen. Daarmee biedt Microsoft aan gebruikers "de meest up to date en veilige ervaring", legt productmarketingmanager Ankita Kirti uit in de blogpost.

Paar maanden later

Na die eerste stap in het afbouwen van OneDrive voor Windows 7, 8 en 8.1 volgt op 1 maart volgend jaar de tweede stap. Met ingang van die datum zal OneDrive niet langer bestanden synchroniseren. Gebruikers kunnen nog wel via een browser de webinterface van Microsofts cloudopslagdienst gebruiken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.