Innovatie & Strategie

Windows
Windows 11

'OneDrive en Microsoft 365 duiken op in Windows Verkenner'

Windows 11 krijgt meer integratie met clouddiensten Microsoft.

© Microsoft
30 januari 2023

Windows 11 krijgt meer integratie met clouddiensten Microsoft.

Toevoeging van tabbladen aan Windows Verkenner is slechts een eerste stap in de herziening van klassieke Windows-onderdelen die Microsoft doorvoert. De softwaremaker en cloudaanbieder zou van plan zijn om de ingebouwde app voor bestandsbeheer hechter te koppelen aan zijn online-opslagdienst OneDrive en zijn cloudabonnementsdienst 365. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden voor touch-bediening.

De Windows Verkenner staat op het punt om flink aangepast te worden, blijkt uit interne mock-ups van Microsoft die zijn uitgelekt. Bestaande knoppen worden verplaatst of weggemoffeld en nieuwe GUI-elementen worden toegevoegd. Dit komt dan bovenop de al aangekondigde toevoeging van tabbladen aan de bekende app voor het beheren van bestanden op Windows-systemen.

Bredere GUI-strategie?

Interne mock-ups van het nieuwe uiterlijk - plus bijbehorende functionaliteit - voor de Verkenner zijn in handen gekomen van technieuwssite Windows Central. Die meldt dat de bovenbalk van de app wordt voorzien van een modern weergavevenster voor de mappenstructuur, een invoervenster voor het zoeken van bestanden, plus een nieuwe home-knop.

Om plek te maken voor deze nieuwe elementen in de grafische gebruikersinterface (GUI) moeten bestaande knoppen in de bovenbalk (header) verhuizen. Dit zou dan gelden voor knoppen als 'nieuw', 'kopiëren' en 'plakken'. Recent heeft Microsoft zijn veelgebruikte mailclient Outlook ook ineens voorzien van een herziene plaatsing en nieuw uiterlijk voor bekende bedieningselementen, zoals de knop voor de agenda van Outlook.

Cloud, touch en Windows 8

Naast uiterlijke aanpassingen krijgt de Windows Verkenner ook hechtere aansluiting op Microsofts cloudaanbod, getuige de uitgelekte mock-ups. Dit omvat dan bijvoorbeeld de mogelijkheid om direct in de Windows Verkenner een mailconversatie te zien waarin een bestand is gedeeld of doorgemaild. Hetzelfde geldt voor toegevoegde opmerkingen aan een verstuurd of ontvangen document. Veel van de veranderingen die op stapel staan zijn ook bedoeld om touch-gebruik van Windows te verbeteren, melden bronnen nog aan Windows Central.

Microsoft heeft bij de eervorige versie van Windows al de Verkenner en de hele GUI van het besturingssysteem omgegooid voor gebruik op apparaten met touch-schermen. Die zogeheten Metro-interface van Windows 8 is echter nooit aangeslagen en in versie 8.1 en opvolger 10 is Microsoft geleidelijk aan teruggekeerd naar de klassieke Windows-GUI, die meer bedoeld is voor bediening met muis en toetsenbord.

Lees meer over
3
Reacties
Nekkers 30 januari 2023 17:25

ChatGPT knop erbij....:-)) enz

Pieter 30 januari 2023 13:26

@Erwin1 “Wil je dus in de toekomst een beetje fatsoenlijk met WIndows kunnen werken, zal je ook een abbonnement op Microsoft365 moeten hebben, en een Microsoft account enz enz.”
Dan komt nu eindelijk boven water waarom Windows 10 en 11 een gratis update waren. Het wordt een portaal naar de ms365 betaalde diensten.

Erwin1 30 januari 2023 12:24

Zo wordt de langzame integratie van Windows in Office (of omgekeerd) een feit. Daar waar er jaren geleden nog sprake was van gedwongen splitsing van Microsoft in de OS tak en de Applicatie-tak, is dat binnenkort verleden tijd, door deze hechte integratie. Net zoals destijds Windows niet zonder Internet Explorer bleek te kunnen, vanwegde de hechte intergatie van het OS met de browser.
Wil je dus in de toekomst een beetje fatsoenlijk met WIndows kunnen werken, zal je ook een abbonnement op Microsoft365 moeten hebben, en een Microsoft account enz enz.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.