Management

Privacy
Keuze

Onduidelijkheid rond Google Analytics blijft nog maanden

AP waarschuwt nog altijd voor mogelijk verbod op gebruik.

© Pixabay CC0 Public Domain,  qimono
31 mei 2022

AP waarschuwt nog altijd voor mogelijk verbod op gebruik.

Het onderzoek erover is inmiddels afgerond, toch heeft de privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog geen conclusie getrokken over het gebruik van Google Analytics. In de loop van het jaar komt er duidelijkheid over een verbod, vertelt een AP-woordvoerder aan NU.nl.

Gebruikers van Google Analytics kunnen onder meer het aantal bezoekers tellen en het maakt inzichtelijk op welke manier bezoekers op de website terechtkomen. Het programma voldoet mogelijk niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De Oostenrijkse toezichthouder meldde eerder al dat de software niet aan de geldende regels voldoet. De Franse toezichthouder CNIL kwam tot dezelfde conclusie. De clouddienst zou onder meer IP-adressen van gebruikers naar de Verenigde Staten sturen, waar gegevensbescherming niet hoog genoeg is volgens Europa. Sinds het klappen van Privacy Shield in juli 2020 mogen gegevens daarom niet meer zomaar vanuit de Europese Unie naar de VS verstuurd worden.

Waarschuwing blijft

Op de eigen website waarschuwt de AP nog altijd dat het gebruik van Google statistiekenprogramma mogelijk binnenkort niet is toegestaan. "De resultaten liggen bij de afdeling Handhaven van de AP", zegt de woordvoerder. "Die afdeling controleert het onderzoek en geeft de onderzochte websites en Google de kans om te reageren. Vervolgens beslist Handhaven over eventuele sancties, maar het is te vroeg om daar iets over te zeggen."

Gezien de hoeveelheid Nederlandse organisaties die gebruikmaken van Analytics zou een verbod enorme impact kunnen hebben op onder meer online retail.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.