Management

Cloud
idealist realist

Onderzoek: Digitale strategie EU is een utopie

Enorme gaten tussen de ambitie en werkelijkheid.

© Shutterstock M-SUR
6 april 2022

Enorme gaten tussen de ambitie en werkelijkheid.

Hoewel acht jaar een lange tijd is in IT-ontwikkelingen, zijn de digitale ambities die de EU heeft geformuleerd in de EU Digital Decade 2030-strategie nagenoeg onbereikbaar door gebrek aan IT'ers en aan cloudgebruik.

Die conclusies kunnen worden getrokken uit een onderzoek uitgevoerd door Deloitte in opdracht van Vodafone. De EU presenteerde op 9 maart een visie en strategie voor de digitale transformatie van Europa in de periode tot 2030. Daarin worden de lidstaten een 'digitaal kompas' voorgehouden met vier hoofdpunten:

 • Vaardigheden
  -20 miljoen IT-specialisten en genderconvergentie
 • Veilige duurzame digitale infrastructuur
  -Connectiviteit: gigabit voor iedereen, 5G overal
  -Geavanceerde halfgeleiders: verdubbeling van het EU-aandeel in de wereldproductie
  -Data, edge- en cloudcomputing: 10.000 klimaatneutrale uiterst veilige edgeknooppunten
  -Computertechniek: eerste computer met kwantumversneller
 • Digitale transformatie van bedrijven
  -Toepassing van technologie: 75% van de bedrijven in de EU gebruikt clouddiensten, kunstmatige intelligentie en big data
  -Innovators: opschaling en financiering om het aantal EU Unicorns te verdubbelen
  -Late instappers: meer dan 90% van de kleine en middelgrote ondernemingen haalt een basisniveau van digitale intensiteit
 • Digitalisering van overheidsdiensten
  -Essentiële overheidsdiensten: 100% online
  -E-gezondheid: 100% van de burgers heeft toegang tot medische dossiers
  -Elektronisch identiteitsbewijs: 80% van de burgers gebruikt een digitale identiteitskaart

Deloitte heeft die ambities tegen het licht gehouden en constateerde enorme gaten tussen de ambitie in deze plannen en de werkelijkheid. Nu is het goed doelen te stellen om ergens te komen, maar ze moeten wel realistisch zijn, anders kunnen ze averechts werken.

Het grootste probleem dat Deloitte constateert was het ontstellend gebrek aan IT'ers die de plannen moeten verwezenlijken. Er is een verdubbeling van het aantal IT'ers nodig in de 27 lidstaten. Uit de ontwikkeling in de afgelopen jaren blijkt dat er weinig schot zit in het wegwerken van de tekorten aan IT-talenten en de krapte door de pandemie eerder is toegenomen.

Cloudgebruik is voor veel nog nieuw

Daarnaast moet er zelfs een verdriedubbeling plaatsvinden van het aandeel bedrijven dat van de cloud gebruik maakt. Op dit moment ligt het gemiddelde voor de EU op 26%. In de plannen moet dat stijgen naar 75% in 2030. Deloitte constateert dat de digitalisering bij het mkb de afgelopen vijf jaar eigenlijk vrijwel heeft stilgestaan. Sterker nog in sommige landen daalde de 'digital intensity index' zelfs het afgelopen jaar zoals Tjechië, Portugal, Duitsland, Ierland en Frankrijk.

Ook liggen de ambities op het gebied van 1Gbps-netwerken erg hoog: er is een gat van 41% tussen de beschikbaarheid van een dergelijke verbinding voor Europeanen op dit moment en de doelen in de EU-agenda.

Deloitte ziet wel positieve punten in de EU-visie wat betreft de oproep aan de overheden van lidstaten om meer samen te gaan werken en te coördineren op nationaal regionaal en lokaal niveau. Ook moedigt de EU het verbinden van digitale ecosystemen aan waarin publiek-private samenwerkingen ontstaan. Overheden kunnen zulke initiatieven helpen door data makkelijker beschikbaar te maken, bijvoorbeeld met betrekking tot smart cities, digitale gezondheidszorg, energie en mobiliteit. Projecten waarin de toegevoegde waarde van digitale investeringen worden gedemonstreerd kunnen verder helpen beslissers over de streep te trekken en publieke investeringen te faciliteren.

2
Reacties
Patricia ZS 06 april 2022 14:53

Na 35 jaar intensief met computers gewerkt te hebben waarvan zo'n 20 jaar ook als website bouwer, ben ik zo langzamerhand het hele IT-wereldje behoorlijk zat. Het tempo waarin vernieuwingen aangejaagd worden is gewoon niet bij te houden en tegenwoordig bestaat de bulk van mijn digitale activiteiten uit beveiligingsgaten stoppen en oplossingen verzinnen om privacy zo goed en kwaad als het kan te waarborgen. Het geeft niet alleen stress; talloze onderzoeken tonen aan dat overmatig digitaal actief zijn slecht is voor de gezondheid (denk aan teveel binnen zitten, blauw licht en slecht slapen, oogproblemen die explosief toenemen - vooral bij jonge kinderen, verslaving en depressies door obsessief gamen en/of social media gebruik bij onze jongeren). Het wordt misschien juist tijd om een gezonde balans te zoeken tussen de analoge en de digitale wereld. Heeft de EU hier ook plannen voor? Ik onderzoek zelf hoe ik als kleine ondernemer juist weer zoveel mogelijk analoog aan de slag kan. Ik ben benieuwd of er meer ondernemers zijn die hun digitale werkzaamheden willen terugbrengen tot het minimaal nodige.

Peter Mul 06 april 2022 14:01

De EU biedt reeds een groot aantal tabellen die voor specifieke doelen opgezet zijn.

Eén daarvan is een tabel in 22 talen die bedoeld is voor het uniformeren van publieke aanbestedingen.

Als deze tabel wordt gebruikt als verplichte veldnamen lijst in SDM, dan is er plots een overschot aan ITérs, immers >50% van de huidige IT'ers houdt zich bezig met veldnaam conversie op fröbel niveau.

Voor veel gerenommeerde IT ondernemingen is dat zelfs de tweede, risicoloze, hoofdinkomsten bron.

Weg ermee, immers dit soort hersenloos gefröbel gooit alleen maar zand en grint in de digitale versnellingsbak van de samenleving.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.