Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese Commissie presenteert 'digitaal kompas' voor 2030

Tegen 2030 moet minstens 80 procent van alle volwassen inwoners over digitale basisvaardigheden beschikken en moeten 20 miljoen ICT-specialisten een baan hebben, vindt de Europese Commissie. Alle huishoudens zouden binnen tien jaar supersnel internet moeten hebben en alle openbare diensten online beschikbaar zijn, met toegang voor elke burger tot zijn digitale medische gegevens.
Ursula Von der Leyen
© Shutterstock
Shutterstock

Het dagelijks bestuur van de EU stelt een plan genaamd 'Digitaal kompas' voor dat de Europese Unie moet gidsen naar 'digitale zelfstandigheid in een open en met elkaar verbonden wereld in 2030'.

De omwenteling naar een digitale maatschappij staat naast klimaat hoog op de agenda van Brussel. Met het digitale kompas wil de commissie concrete doelstellingen vastleggen met de lidstaten. "De pandemie heeft blootgelegd hoe cruciaal digitale technologieën en vaardigheden zijn om te werken, studeren en deel te nemen aan de maatschappij, en waar het beter moet", zegt voorzitter Ursula von der Leyen. "De komende tien jaar moet in het teken staan van de digitalisering."

In 2030 Europese kwantumcomputer

Een van de belangrijkste doelstellingen is de digitale infrastructuur aanpassen aan de hoogste eisen van veiligheid, snelheid en duurzaamheid. Het dagelijks EU-bestuur wil ook dat drie van de vier bedrijven voor 2030 cloudcomputing-diensten, big data en kunstmatige intelligentie gebruiken. De productie van Europese duurzame en hypermoderne halfgeleiders moet worden opgevoerd tot 20 procent van de wereldproductie en de EU moet binnen tien jaar haar eerste superrekenmachine, een kwantumcomputer, hebben.

Het dagelijks EU-bestuur stelt voor snel samenwerkingsprojecten met verschillende landen op te zetten voor onder meer een pan-Europese infrastructuur voor gegevensverwerking, betaald door de industrie en de EU. Ze wil ook een systeem opzetten om over de jaarlijkse voortgang van alle plannen te waken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in