Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland verliest tweede plaats op digitaliseringslijst EU

Op het gebied van digitalisering blijven de Nederlandse economie en samenleving goed presteren vergeleken met de overige 27 EU-landen. In de jaarlijkse ranglijst van de Europese Commissie zakt Nederland wel van de tweede naar de derde plek. Finland voert de lijst aan, gevolgd door Zweden. Denemarken staat op vier. Griekenland, Roemenië en Bulgarije zijn de hekkensluiters.
erepodium
© CC0 - pixabay
CC0 - pixabay

Wat betreft snel internet en digitale overheidsdiensten staat Nederland nog wel aan de top. Het midden- en kleinbedrijf blijft echter achter bij (grensoverschrijdende) verkoop via internet. Het vinden van voldoende werknemers met digitale vaardigheden op bijvoorbeeld het vlak van cyberbeveiliging en kunstmatige intelligentie blijft een uitdaging. Vorig jaar waren er meer dan 33.000 ICT-vacatures.

Nederland zet stappen

Het blijkt lastig het onderwijs aan te passen aan de digitale veranderingen in veel sectoren, staat in het DESI-rapport voor dit jaar. Wel is het percentage vrouwelijke ICT-specialisten de afgelopen jaren iets toegenomen, ook al blijft het relatief laag. De Nederlandse regering heeft met de vorig jaar gepresenteerde digitaliseringsstrategie stappen gezet om de digitale infrastructuur verder te versterken.

De DESI-index van de EU is samengesteld op basis van vijf essentiële beleidsterreinen, die in totaal 34 indicatoren omvatten. De vijf hoofdfactoren zijn connectiviteit, human capital, internetgebruik, integratie van digitale technologie, en digitale publieke diensten. Bij connectiviteit gaat het om zowel vaste breedbandverbindingen als ook mobiele internettoegang, waarbij prijsniveaus ook meewegen.

Vaardigheden, gebruik en aanbod

Bij de factor van mensen gaat het om internetvaardigheden van gewone burgers, maar ook om geavanceerde skills van ICT'ers. Bij internetgebruik gaat het om hoe en hoeveel burgers het internet gebruiken, ook voor het doen van online-aankopen. Bij integratie van digitale technologie gaat het om digitalisering bij en door bedrijven, plus het aanbod van e-commerce. En bij digitale publieke diensten gaat het zowel om e-overheid (dus digitale dienstverlening door overheidsinstanties) als ook om e-health.

De ranglijst van EU-landen wat betreft hun staat van digitalisering:

DESI 2019

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in