Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: AVG heeft verwoestend effect op innovatie

De AVG heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor de appmarkt van Google. Nadat de wetgeving van kracht werd verdween ongeveer een derde van alle apps uit de Play Store. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van meerdere universiteiten.

De Europese privacywetgeving staat volgens de onderzoekers van de Universiteit van Zürich, de Universiteit van East Anglia en de Universiteit van Minnesota innovatie in de weg. In het rapport ‘GDPR and the Lost Generation of Innovative Apps’ wordt geschreven over een ‘verwoestend effect’ op de appmarkt.

De onderzoekers bekeken 4,1 miljoen Google Play Store-apps die in 2016 tot en met 2019 werden aangeboden. De AVG bleek de oorzaak het verdwijnen van ongeveer een derde van de apps. Daarnaast werd het aantal lanceringen van nieuwe apps gehalveerd in de periode na de implementatie van de AVG.

De onderzoekers melden in hun conclusie onder meer dat apps na de AVG een hoger gemiddeld aantal gebruikers hebben, wat wijst op hogere ontwikkelingskosten. “We concluderen dat de AVG, ongeacht de gunstige effecten ervan voor privacybescherming, ook onbedoelde gevolgen met zich meeneemt waaronder het vertragen van innovatie”, zo schrijven de onderzoekers.

Innovatie gaat verloren

Omdat het voor ontwikkelaars moeilijker is geworden om toe te treden tot de appmarkt, zou het kunnen dat innovatie en ondernemerschap en de bijbehorende voordelen daarvan verloren gaan. “Als we over lange termijn de balans opmaken en met en zonder AVG vergelijken, zien we dat de AVG het totale app-gebruik met ongeveer een derde vermindert", aldus de onderzoekers.

Om meer licht te werpen op de ervaringen van bedrijven die moeten voldoen aan de AVG, hielden de onderzoekers ook een enquête onder 650 app-ontwikkelaars. Meer dan 80% van ontwikkelaars zag geen veranderingen in de vraag naar hun apps of het niveau van gegevensverzameling. Zo'n 13,7% van de ontwikkelaars heeft na de AVG een app moeten verwijderen of moeten aanpassen om aan wetgeving te voldoen.

Extra kosten 

De drie meest voorkomende uitdagingen voor de ontwikkelaars na de AVG zijn administratieve lasten (86%), extra kosten (47,5%) en gebrek aan kennis over de details van de regeling (36,9%). onder meer extra personeel, benodigde technische apparatuur en externe inhuur zoals een FG worden door ontwikkelaars genoemd als kosten die na de AVG zijn ontstaan.  "Grotere bedrijven of ontwikkelaars met meerdere apps kunnen, omdat zij meer mogelijkheden hebben om dit soort kosten op te vangen, profiteren ten opzichte van kleine en single-app-ontwikkelaars", aldus de onderzoekers. 

Het volledige rapport is hier te vinden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in