Overslaan en naar de inhoud gaan

AVG 3 jaar: 12 boetes in Nederland

De Europese privacyverordening AVG was gisteren drie jaar in werking. In die tijd heeft de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in totaal 12 boetes opgelegd, voor in totaal ruim 5,5 miljoen euro.
Europa bliksem
© Shutterstock
Shutterstock

Dat blijkt uit gegevens van GDPR Enforcement Tracker. De hoogste boete was voor het UWV omdat het beveiligingsniveau van het werkgeversportaal niet voldeed: meerfactorauthenticatie ontbrak. De boete werd eind 2018 opgelegd en betrof een dwangsom van 150.000 euro per maand met een maximum van 900.000 euro.

Kosten voor inzage

Tweede is het Bureau Krediet Registratie (BKR) met een boete van 830.000 euro. Die is opgelegd omdat BKR niet kosteloos elektronisch inzage heeft gegeven in persoonsgegevens aan betrokkenen terwijl zij daar wel recht op hebben. Derde is een niet met name genoemd bedrijf dat een boete van 725.000 euro kreeg omdat het biometrische gegevens van zijn werknemers heeft verwerkt, wat in dit geval verboden is.

In de EU zijn sinds 25 mei 2018 in totaal 636 boetes opgelegd, voor in totaal 283 miljoen euro. Daarvan ging de grootste boete naar Google: 50 miljoen euro. Dit recordbedrag werd opgelegd door Frankrijk. Hennes & Mauritz moet een boete van 35 miljoen euro betalen van Duitsland en is daarmee tweede in deze ranglijst voor de EU.

De 12 boetes in Nederland steken wat bleekjes af bij de 223 boetes die Spanje in dezelfde tijd heeft opgelegd. Er wordt al lange tijd gepleit voor een hoger budget voor de AP, zodat zij meer personeel aan kan nemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in