Management

Juridische zaken
Den Haag

Omtzigt vraagt kabinet naar gebruik hacksoftware in Nederland

Kamerlid wil weten wie leveranciers software zijn.

© CC0 - Pixabay,  Ellen26
31 mei 2022

Kamerlid wil weten wie leveranciers software zijn.

Kamerlid Pieter Omtzigt heeft het kabinet over het gebruik van hacksoftware in Nederland gevraagd, zoals de beruchte Pegasus-spyware. Met Pegasus kunnen slachtoffers via hun microfoon en camera worden bespioneerd.

Omtzigt, die is aangesteld als rapporteur van de Raad van Europa, voelde onder de ministers Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aan de tand. Hij doet onderzoek naar Pegasus en soortgelijke spyware in Europese lidstaten naar gebruik van Pegasus, waarmee naast microfoons en camera’s ook communicatie via Gmail, Facebook en Whatsapp af te luisteren is.

Het Kamerlid heeft gevraagd of er hacksoftware is aangeschaft, wanneer en tegen welke prijs. Daarnaast wil hij weten tegen welke misdrijven de hacksoftware werd gebruikt. Hij verwijst in zijn vragen naar het regeerakkoord van 2017, waarin beschreven is dat hacksoftware alleen bij een specifieke zaak mag worden gekocht en gebruikt door opsporingsdiensten. In dat geval moeten statistieken van het gebruik jaarlijks openbaar worden gemaakt.

Beloofde statistieken

Omtzigt heeft gevraagd waar beloofde statistieken zijn gepubliceerd en of deze opnieuw naar de Tweede Kamer kunnen worden gestuurd, ook in het geval er geen hacksoftware is gebruikt. Het Kamerlid wil ook weten wie de leveranciers van de software zijn en of de software is verkocht aan dubieuze regimes.

De demissionaire ministers Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken gaven in september 2021 aan dat zij het gebruik van Pegasus-software om advocaten, politici, mensenrechtenverdedigers en journalisten af te luisteren onaanvaardbaar vinden. Hoeveel Nederlanders ermee gehackt zijn, was volgens hen niet bekend.

Lees meer over
2
Reacties
e.meijer 31 mei 2022 14:06

@FERRY: Da's een beste fout inderdaad. Hebben we aangepast. Bedankt voor je oplettendheid!

Ferry de Jong 31 mei 2022 12:07

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.