Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet: ‘Aantal Nederlanders dat met Pegasus-software gehackt werd onbekend’

De demissionaire ministers Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken vinden het gebruik van Pegasus-software om advocaten, politici, mensenrechtenverdedigers en journalisten af te luisteren onaanvaardbaar. Dat melden zij in antwoord op Kamervragen van de SP. Hoeveel Nederlanders ermee gehackt zijn, is niet bekend.
Kajsa Ollongren
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP stelde vragen naar aanleiding van het hackschandaal waarbij landen met behulp van de Pegasus-software Israëlische particuliere bedrijf NSO politici, journalisten, advocaten en mensenrechtenverdedigers in tal van landen hebben afgeluisterd. Ollongren en Kaag stellen in hun antwoord dat niet bekend is hoeveel Nederlanders gehackt werden.

'Uitzondering voor justitie'

Op de vraag of Nederlandse instellingen gebruikmaken van Pegasus-software moesten de demissionaire ministers het antwoord eveneens schuldig blijven. “In het algemeen geldt dat het Nederlandse instellingen niet is toegestaan binnen te dringen in geautomatiseerde werken. Uitzonderingen zijn gemaakt voor justitie en politiediensten ter opsporing van strafbare feiten, en voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten ter bescherming van de nationale veiligheid. Deze organisaties kunnen onder omstandigheden en omgeven door waarborgen bijzondere bevoegdheden inzetten.”

Ollongren en Kaag delen de kritiek van de EU dat gebruik van het Pegasus-software onaanvaardbaar is. “De wijze waarop in de mediaberichtgeving wordt bericht dat de hacksoftware wordt ingezet, namelijk het onrechtmatig afluisteren van advocaten, politici, mensenrechtenverdedigers en journalisten, acht het kabinet eveneens.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in