Management

Security
ollongren

Kabinet: ‘Aantal Nederlanders dat met Pegasus-software gehackt werd onbekend’

'Afluisteren politici en journalisten is onaanvaardbaar.'

Kajsa Ollongren © Rijksoverheid
14 september 2021

'Afluisteren politici en journalisten is onaanvaardbaar.'

De demissionaire ministers Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken vinden het gebruik van Pegasus-software om advocaten, politici, mensenrechtenverdedigers en journalisten af te luisteren onaanvaardbaar. Dat melden zij in antwoord op Kamervragen van de SP. Hoeveel Nederlanders ermee gehackt zijn, is niet bekend.

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP stelde vragen naar aanleiding van het hackschandaal waarbij landen met behulp van de Pegasus-software Israëlische particuliere bedrijf NSO politici, journalisten, advocaten en mensenrechtenverdedigers in tal van landen hebben afgeluisterd. Ollongren en Kaag stellen in hun antwoord dat niet bekend is hoeveel Nederlanders gehackt werden.

'Uitzondering voor justitie'

Op de vraag of Nederlandse instellingen gebruikmaken van Pegasus-software moesten de demissionaire ministers het antwoord eveneens schuldig blijven. “In het algemeen geldt dat het Nederlandse instellingen niet is toegestaan binnen te dringen in geautomatiseerde werken. Uitzonderingen zijn gemaakt voor justitie en politiediensten ter opsporing van strafbare feiten, en voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten ter bescherming van de nationale veiligheid. Deze organisaties kunnen onder omstandigheden en omgeven door waarborgen bijzondere bevoegdheden inzetten.”

Ollongren en Kaag delen de kritiek van de EU dat gebruik van het Pegasus-software onaanvaardbaar is. “De wijze waarop in de mediaberichtgeving wordt bericht dat de hacksoftware wordt ingezet, namelijk het onrechtmatig afluisteren van advocaten, politici, mensenrechtenverdedigers en journalisten, acht het kabinet eveneens.”

Lees meer over
2
Reacties
Erwin Kwast 14 september 2021 17:45

Waarom mensen nog steeds met Android en iOS werken vind ik dan appart he? We hebben tegenwoordig tog allemaal Pinephones?

Guus Brugman 14 september 2021 14:56

Ha ha, dat is bij dit Kabinet ook niet nodig. Alles lekt van te voren al uit.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.