Innovatie & Strategie

Juridische zaken
gezichtsherkenning

Omstreden gezichtsherkenning moet 'Britse gezichten' wissen

Clearview AI krijgt bevel van Britse privacywaakhond.

© CC0/Pixabay License geralt
24 mei 2022

Clearview AI krijgt bevel van Britse privacywaakhond.

Data van Britse burgers moet gewist worden uit de systemen van Clearview AI, beveelt de Britse privacywaakhond ICO (Information Commissioner’s Office). Het Amerikaanse bedrijf wordt dus gesommeerd om 'Britse gezichten' te verwijderen uit zijn dataset(s). Daarnaast heeft ICO een boete van ruim 7,5 miljoen Britse pond opgelegd voor schending van Britse databeschermingswetten.

De boete (van exact 7.552.800 pond) is vanwege het gebruik van beeldmateriaal van mensen in Groot-Brittannië, maar ook in andere landen. Clearview AI heeft dat bronmateriaal voor zijn gezichtsherkenningstechnologie online vergaard: bij websites en op social media. Daarmee heeft het Amerikaanse bedrijf een wereldwijde online database geschapen die valt te gebruiken voor gezichtsherkenning, aldus de ICO.

Samen met Australië

De Britse privacywaakhond heeft nu een formeel bevel afgegeven dat Clearview AI moet stoppen met deze praktijken. De autoriteit van ICO betreft Groot-Brittannië, dus het gaat hier om het vergaren en gebruiken van data van Britse burgers. De toezichthouder roept dat nu een halt toe. Verder moet Clearview AI data van Britten die het al heeft verzameld en verwerkt in zijn systemen, daaruit verwijderen.

Deze handhavingsactie volgt op een onderzoek dat ICO samen met zijn Australische tegenhanger heeft uitgevoerd. In Australië is al een soortgelijk verbod afgevaardigd, net zoals in Frankrijk en Italië, meldt The Verge. Formeel biedt Clearview zijn diensten niet meer aan voor Britse organisaties, maar doordat het klanten heeft in andere landen worden 'Britse burgerdata' nog altijd gebruikt. "Gezien het grote aantal Britse gebruikers van internet en social media, is het waarschijnlijk dat de database van Clearview AI een aanzienlijke hoeveelheid data van Britse burgers heeft, die is verzameld zonder hun medeweten", stelt ICO.

Data doorspitten

Het is nog de vraag of en hoe de aanbieder van gezichtsherkenning zijn data kan traceren op herkomst, om dan te kunnen wissen volgens het bevel van de Britse privacywaakhond. Eerder deze maand is in een schikking in een Amerikaanse rechtszaak de omstreden dienst van Clearview AI wat aan banden gelegd. Commercieel gebruik van diens technologie mag niet meer in de Verenigde Staten. Er zijn echter nog genoeg andere landen die interesse kunnen hebben in gezichtsherkenning.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.