Management

Security
cyber defense specialist

Oekraïne 'bedankt' voor cyberbeveiligingshulp Nederland

Het Cyber Rapid Respons Team werd afgeserveerd.

© Shutterstock Gorodenkoff
23 juni 2022

Het Cyber Rapid Respons Team werd afgeserveerd.

Oekraïne heeft uiteindelijk geen behoefte gehad aan het Cyber Rapid Respons Team, een aanbod dat aanvankelijk wel met belangstelling werd bekeken. De reden waarom het team niet in actie hoefde te komen is onduidelijk, volgens een Defensie-woordvoerder.

Het Cyber Rapid Respons Team was een van de initiatieven om Oekraïne bij te staan tegen de agressie van buurland Rusland. Nog voor de Russische tanks daadwerkelijk fysiek binnenvielen, was Rusland al zeer actief met een cyberaanvallen. Die waren gericht op het verzwakken van onder meer cruciale infrastructuur, waarschijnlijk als voorbereiding op de fysieke aanvallen.

Nederland heeft veel expertise op het gebied van cyberoorlogvoering. Specialisten van de Nederlandse inlichtingendiensten zijn er al vaker in geslaagd Russische staatsgesteunde groepen binnen te dringen en daar informatie weg te halen om aanvallen te verijdelen. Oekraïne had ook belangstelling voor hulp tegen de digitale aanvallen, maar heeft die in tweede instantie afgewezen, meldt de Volkskrant

Reis ging niet door

Het Cyber Rapid Respons Team zou naast de experts uit Nederland bestaan uit IT-beveiligingsspecialisten uit Estland, Kroatië, Polen en Roemenië. Er was in februari een afspraak voor het afreizen van een team van zes tot acht mensen waarvan er één van het Nederlandse Defensie Cyber Security Centrum (DCSC). Die reis werd opgeschort omdat Rusland de nacht voor vertrek van het team Oekraïne daadwerkelijk fysiek binnenviel.

Daarna is geen nieuw afreismoment gepland. Vermoedelijk heeft Oekraïne voldoende aan de kennis en vaardigheden van vergelijkbare teams uit de Verenigde Staten en Engeland, die al langer in het land actief zijn naar aanleiding van aanvallen vanuit Rusland in de periode 2015-2017.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.