Innovatie & Strategie

Security
Rood toetsenbord

Nederlandse hulp tegen cyberaanvallen Oekraïne geaccepteerd

Aanbod van Nederlandse overheid, in te vullen door Defensie.

© CC0- Unsplash Taskin Ashiq
22 februari 2022

Aanbod van Nederlandse overheid, in te vullen door Defensie.

Oekraïne heeft een Nederlands aanbod voor hulp tegen cyberaanvallen geaccepteerd. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten. Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) deden het aanbod onlangs tijdens een bezoek aan Kiev.

Het gaat om het Cyber Rapid Response Team. Dat is een EU-project geleid door Litouwen en biedt technische steun op het gebied van cyberveiligheid. Het team is dinsdag geactiveerd. De Nederlandse bijdrage aan dit team komt van het Defensie Cyber Security Centrum.

Van verdedigende aard

Volgens een woordvoerder van Defensie staat op dit moment één Nederlandse specialist gereed voor mogelijke inzet. Dat kan vanuit Nederland gebeuren, maar ook in Kiev. Daarover wordt momenteel overlegd. Dan wordt ook duidelijk hoeveel specialisten er in totaal worden ingezet, en wanneer.

Het ministerie benadrukt dat de werkzaamheden van het Cyber Rapid Response Team een "defensief karakter" zullen hebben. Ze gaan onderzoek doen naar kwetsbaarheden in het Oekraïense systeem, aldus de woordvoerder.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.