Beheer

Security
Nvdia

Nvidia onderzoekt cyberaanval op eigen IT-systemen

Geen verband met Oekraïne-conflict.

Nvidia Quadro GPU (links) © Nvidia
28 februari 2022

Geen verband met Oekraïne-conflict.

Chipontwikkelaar Nvidia onderzoekt een aanval op zijn ICT-systemen, zo bevestigt het bedrijf na berichtgeving van de Britse krant The Telegraph. Volgens het dagblad zijn door de cyberaanval delen van het bedrijf al twee dagen offline. Het Amerikaanse halfgeleiderbedrijf zegt dat de bedrijfsvoering nog gewoon doorgaat.

De aanval komt te midden van een oorlog tussen Rusland en Oekraïne die ook met cyberaanvallen wordt uitgevochten. Maar een ingewijde laat aan persbureau Bloomberg weten dat het waarschijnlijk om een aanval met gijzelsoftware gaat die geen verband houdt met het gewapende conflict.

Vrijdag meldde The Telegraph als eerste dat Nvidia slachtoffer was van een 'verwoestende' cyberaanval. Die omschrijving werd in de uren daarna ontkracht. Nvidia kwam met de bevestiging van de aanval, maar zei daarbij dat de 'zakelijke en commerciële' activiteiten gewoon doorgang konden vinden. Bloomberg wist van een bron 'op de hoogte van het incident', dat het gaat om een 'kleine' ransomware-aanval.

The Verge berichtte zaterdagmorgen dat waarschijnlijk de ransomwaregroep Lapsus$ achter de aanval zit. Die was ook onlangs betrokken bij een aanval op een Portugese omroep. Er zouden wachtwoord-hashes van werknemers van Nvidia zijn vrijgekomen op het web. Dat zou erop kunnen duiden dat meer gegevens zijn ontvreemd.

Nvidia is met een beurswaarde van ruim 600 miljard dollar een van de waardevolste chipbedrijven. De onderneming is bekend geworden met zijn grafische kaarten die voor goed werkende effecten bij computerspellen zorgen. Inmiddels ontwikkelt het techbedrijf veel geavanceerde halfgeleiders die nodig zijn voor kunstmatige intelligentie, zelfsturende auto's en robotica.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.