Innovatie & Strategie

Juridische zaken
NSO Group

NSO mag spyware aan veel minder landen verkopen

Israël brengt lijst met toegestane landen terug van 103 naar 37.

© Shutterstock Mundissima
26 november 2021

Israël brengt lijst met toegestane landen terug van 103 naar 37.

Het Israëlische bedrijf NSO Group mag zijn spyware sinds kort aan nog maar 37 landen verkopen. Voorheen mocht dat aan 102 landen. De Israëlische overheid heeft de lijst met toegestane landen aangepast na wereldwijde kritiek op NSO Group, wiens software onder andere politici en journalisten bespioneert. 

Nederland en België staan nog steeds op de lijst, schrijft Tweakers na berichtgeving van Ctech. De lijst zou begin november door de Israëlische overheid bekend zijn gemaakt, maar lijkt niet openbaar toegankelijk. 

Kritiek op NSO

De Israëlische overheid heeft de lijst met landen waar NSO Group aan mag leveren flink ingeperkt na forse kritiek op het bedrijf. De spionagesoftware van NSO Group wordt, zo blijkt uit onderzoek van internationale media, door veelal autoritaire regimes gebruikt om journalisten, politici, mensenrechtenactivisten en meer doelgroepen te bespioneren. Dat gebeurt met name via NSO's Pegasus-spyware die ongemerkt op de smartphones van de slachtoffers actief is. 

Onder andere Marokko, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten blijken Pegasus te gebruiken. Dat was niet publiekelijk bekend. Israël heeft besloten om de exportvergunning naar deze en meer landen in te trekken.

Rechtszaak

Apple spande onlangs een rechtszaak aan tegen NSO Group, met als doel dat NSO geen Apple-hardware en -software meer mag gebruiken. Ook gaat Apple getroffen gebruikers direct informeren via e-mail en andere kanalen. De Amerikaanse overheid zette NSO vanwege de onthullingen op een zwarte lijst, waardoor het bedrijf geen zaken meer mag doen met Amerikaanse organisaties. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.