Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple sleept spywaremaker voor de rechter

Techconcern Apple heeft een aanklacht ingediend tegen een bedrijf dat in opdracht van overheden iPhones hackt. Het gaat om het Israëlisch NSO Group dat software verkoopt waarmee onder meer gegevens op iPhones kunnen worden uitgelezen. Klanten zijn overheids- en handhavingsinstanties, ook in landen met omstreden praktijken. NSO-moederbedrijf OSY Technologies is meegenomen in Apple's aanklacht.
Cook, WWDC2020
© Apple
Apple

Eerder dit jaar zei Amnesty International dat op bepaalde iPhones van journalisten en mensenrechtenadvocaten de Pegasus-spyware van NSO is ontdekt. De maker van die spionagesoftware gebruikte daarvoor zogeheten zero-click aanvallen, waarbij de malware via een sms wordt bezorgd en er weinig sporen van besmetting worden nagelaten. In totaal zouden volgens Amnesty zeker 50.000 telefoonnummers doelwit zijn geweest.

Huurmoordenaars

De software van NSO Group zou bijvoorbeeld zijn gebruikt om familieleden en mensen rondom Jamal Khashoggi in de gaten te houden. Khashoggi was columnist voor The Washington Post. Hij werd in Turkije vermoord door huurmoordenaars die in opdracht van Saudi-Arabië werkten.

Aanvallers creëerden Apple ID's om kwaadaardige gegevens naar het apparaat van een slachtoffer te sturen. Daarmee lukte het NSO Group om zijn spyware af te leveren en te installeren zonder dat een slachtoffer daarvan op de hoogte was, aldus Apple. Volgens het techconcern zijn de servers van Apple weliswaar misbruikt voor het leveren van de malware, maar zijn ze niet gehackt of in gevaar gebracht.

iPhone-gebruikers informeren?

Volgens Apple waren de aanvallen gericht op een klein aantal klanten. Het bedrijf gaat iPhone-gebruikers die mogelijk doelwit zijn geweest daarover informeren. Apple zei ook dat het zwakke plekken waardoor de software van NSO toegang kreeg tot de systemen zijn gedicht.

Als het aan Apple ligt dan zou NSO in de toekomst ook geen gebruik meer mogen maken van Apple-apparaten, software en diensten. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf ook verder misbruik voorkomen.

Ook Meta en WhatsApp

Meta, het moederbedrijf van Facebook, en Meta-dochter WhatsApp klagen NSO Group ook afzonderlijk aan. NSO Group zei eerder dit jaar zijn technologie te verkopen aan handhavings- en inlichtingendiensten om misdaad en terreurdaden te voorkomen. Ook zei het bedrijf dat het zijn klanten doorlicht.

Ondertussen zou de meervoudig aangeklaagde spywaremaker op de rand van bankroet staan. Dit mede door het nu niet doorgaan van een deal met de Franse overheid die dat echter ontkent. Sancties die de Amerikaanse overheid begin deze maand heeft opgelegd aan NSO spelen een flinke rol in de crisis die het Israëlische bedrijf nu doormaakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in