Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog altijd ruim 11.000 werklozen in de IT

Het aantal IT-professionals zonder baan is vorige maand opnieuw iets gedaald ten opzicht van de maand ervoor.
werkloos, baan, arbeidsmarkt
© Pixabay
Pixabay

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde gegevens van UWV WERKbedrijf. Eind 2017 stonden er 11.020 niet-werkende IT’ers ingeschreven als werkzoekend bij de uitkeringsinstantie. Een maand ervoor waren het er nog 11.381. Dat komt neer op een afname van bijna 3,2%.

Opvallend is ondanks alle berichten over toenemende krapte op de arbeidsmarkt de werkloosheid nog altijd niet onder de 11.000 is gezakt in de ICT, terwijl dit na vorige economische crisissen wel snel gebeurde.

Het werkloosheidspeil voor alle beroepsgroepen bleef in december stabiel ten opzichte van een maand eerder, op 4,4 procent van de beroepsbevolking, maakte het CBS vanochtend bekend. Het aantal mensen met betaald werk kwam in de laatste maand van het jaar uit op bijna 8,7 miljoen. Het aantal lopende ww-uitkeringen daalde in december naar 330.000, meldt het UWV. De afname is zowel in alle leeftijdsgroepen als bij mannen en vrouwen zichtbaar.

Daling voor alle IT-functiegroepen

De werkloosheid daalde voor alle drie de functiegroepen die UWV hanteert: specialisten ICT (software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten), vakspecialisten ICT (gebruikersondersteuning ICT en radio- en televisietechnici) en managers ICT.

De grootste categorie is specialisten ICT. Eind december stonden er 5.542 van deze specialisten ngeschreven bij UWV als werkzoekend. In de categorie vakspecialisten ICT gaat het om 3.668 werklozen en bij de categorie ICT-managers gaat het om 1.810 werklozen.

Veel werkloze servicedesk-IT'ers

De functiegroep met de meeste werklozen in de IT is servicedeskmedewerker ICT met 2.009 werklozen. Daarna volgen systeembeheerders met 970 werklozen en systeemontwikkelaars (536 werklozen) en adviseur-ICT (532 werklozen).

Weinig softwareontwikkelaars zonder baan

Hoogopgeleide webdevelopers vormen de kleinste groep met werklozen in de ICT. Op dit moment telt ons land 113 werklozen in die categorie. Webdevelopers op mbo-niveau zijn ook veelgevraagd - hiervan zijn er volgens het UWV slechts 122 werkloos. Ook specialisten technische infrastructuur ICT vormen een van de kleinste groepen in ICT'ers zonder baan: eind 2017 stonden er bij het UWV 126 ingeschreven als werkzoekend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in