Innovatie & Strategie

Zakelijke software
LibreOffice 6.2

Nieuwe LibreOffice-versie leent lint van Microsoft Office

De nieuwste release van LibreOffice brengt een tab-UI, naar voorbeeld van Microsofts omstreden Office-lint.

© The Document Foundation
11 februari 2019

De nieuwste release van LibreOffice brengt een tab-UI, naar voorbeeld van Microsofts omstreden Office-lint.

The Document Foundation heeft versie 6.2 uitgebracht van zijn applicatiepakket LibreOffice. Onder de diverse vernieuwingen in die release bevindt zich een zogeheten 'tabbed UI', die bedoeld is als "een vertrouwde gebruikersinterface voor mensen die overstappen van bedrijfseigen kantoorsoftware" en zo'n UI gewend zijn. Daarnaast heeft LibreOffice in de nieuwe release ook een twee andere UI-soorten in zijn nieuwe NotebookBar.

De NotebookBar in de nieuwste LibreOffice-versie vertegenwoordigt een radicaal nieuwe benadering van de gebruikerinterface, stelt de stichting achter de ontwikkeling van dit open source-pakket. De veranderde gebruikersinterface is gebaseerd op het MUFFIN-concept (My User Friendly & Flexible INterface) dat eind 2016 al is aangekondigd en dat moet zorgen voor een gebruiksvriendelijk en flexibel aanpasbaar uiterlijk voor de tegenhanger van Microsoft Office.

Drie UI-'smaken'

In het kader van dat design-gerichte concept komt de NotebookBar nu in drie 'smaken' voor de gebruikersinterface. Dit zijn de indeling in tabs, naar voorbeeld van Microsofts Office-lint (ribbon), een opzet in groepen, en een UI ingedeeld naar context. Eerstgenoemde moet dus direct bekend en bruikbaar zijn voor overstappers vanaf Microsofts marktdominante Office-pakket. De tweede geeft gebruikers met slechts één muisklik meteen toegang tot veelgebruikte, zogeheten 'first-level' functies. Zogeheten 'second-level' functies zijn dan met twee muisklikken te bereiken.

Tot slot is er de contextuele UI-indeling waarbij de cohesie tussen de verschillende kantoorapplicaties in LibreOffice hechter is gemaakt. De consistentie tussen bijvoorbeeld de tekstverwerker en de spreadsheet is daarbij vergroot. Naast deze uiterlijke verbetering op basis van MUFFIN bevat LibreOffice 6.2 ook vernieuwingen onder de motorkap. Dit omvat onder meer een verhoogd prestatieniveau voor het bijhouden van wijzigingen in grote documenten, verbeteringen in de cloud-uitvoering van LibreOffice, plus een vereenvoudigde en meer responsive gebruikersinterface voor mobiele apparaten.

1
Reacties
M. Commandeur 12 februari 2019 00:31

En hoe zet je de lint weer uit?
Jammer dat LibreOffice zo slaafs achter Microsoft aanloopt!
LibreOffice en OpenOffice hebben juist in het gebruikersinterface voordelen boven MS Office:
- ontbreken van die vervelende lint met z'n inconsistente indeling en stiekeme dialoogvensters uit oude Windows versies
- consistente werking binnen het gehele gebruikersinterface en ook door de jaren heen
- consistentie tussen de applicaties binnen LO / OO onderling
- logisch en consistent gebruik van het clipboard
- geen bevroren schermen (soms 1/2 minuut!; ik heb het niet over Office 365)
- logisch en consistent gebruik van <Ctrl>+<A>, handig gebruik van <Ctrl>+<D> in lijsten (Calc)
- oplossen van fouten i.p.v. jaren-/decennialang laten etteren
- inclusief vector tekenprogramma met svg-ondersteuning en nog veel meer (kortere leercurve dan Visio), vergelijkbare mogelijkheden
- etc. etc.
Ik gebruik met tegenzin MS Office op het werk, merk dat ook collega's met dezelfde tegenzin ermee voortsukkelen en ik werk thuis met tevredenheid met zowel OO als LO. Ik zie LO langzaam AFGLIJDEN richting MS Office.
Wees aub. trots op LO en ga je eigen weg; MS mist op steeds meer terreinen de boot en loopt niet langer voorop!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.