Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe betaalrichtlijn PSD kost banken weer miljarden aan IT-werk

Het PSD (in december 2007 goedgekeurd) wordt in november 2009 van kracht en is een aanvulling op de in januari van dit jaar gestarte Single European Payments Area (SEPA), de eerste inhoudelijke stappen op weg naar uniformering van het Europese betalingsverkeer. SEPA is vooral gericht op het faciliteren van het betalingsverkeer met het bedrijfsleven als inspiratiebron. PSD is het EU-directief dat aan SEPA een juridisch kader geeft.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Zo moeten nieuwkomers vrijelijk toegang kunnen krijgen tot de betalingsmarkt en voor klanten moet Europabreed transparantie ontstaan. De bank dient bijvoorbeeld altijd in staat te zijn de klant in detail te laten weten hoe en wanneer een betaalopdracht wordt gegeven, ontvangen en uitgevoerd en hoe deze kan worden geweigerd en teruggedraaid.

De PSD-bepalingen gaan de banken wederom (na Basel II, Sarbanes-Oxley en MiFID) opnieuw veel IT-werk kosten. De helft van de dertig door PSE Consulting ondervraagde grootste Europese banken heeft inmiddels naar de impact van PSD gekeken, maar 85 procent zegt nog geen budget te hebben vastgesteld voor de aanpassingen. Twee derde heeft het onderwerp nog niet met zijn leverancier(s) besproken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in