Innovatie & Strategie

IT beheer
ziekenhuis

Niet-communicerende ICT hindert zorg

Gapende kloven en handwerk tussen computersystemen van artsen, ziekenhuizen en apothekers.

© Tergooi Tergooi
17 september 2018

Gapende kloven en handwerk tussen computersystemen van artsen, ziekenhuizen en apothekers.

Artsen en verpleegkundigen slaan alarm over fouten en problemen doordat gebruikte ICT-systemen niet met elkaar communiceren. Verkeerde doseringen en onnodige behandelingen zijn het gevolg.

De oorzaak voor deze en andere zorgproblemen wordt gezien in de veelvoud aan ICT-systemen die niet met elkaar communiceren. Dit dwingt tot handwerk voor het faxen en (opnieuw) invoeren van patiëntgegevens. Zorgmedewerkers zijn dit zat, blijkt uit onderzoek door de NOS, ook omdat dit fouten in de hand werkt.

Overtikken van faxen

“We leven in 2018 en het is natuurlijk beschamend om te zien dat dat nu nog steeds is, met alle technische mogelijkheden die er zijn”, verklaart directeur Sonja Kersten van de beroepsvereniging verpleegkundigen V&VN in het NOS Journaal van zondagavond (16 september). “Iedere organisatie heeft z’n eigen systemen ingericht. Dus in het ziekenhuis, de huisarts, de apotheek, de wijkverplegingsorganisatie.”

“En die systemen communiceren niet met elkaar. En dat betekent dat er heel veel gegevens dubbel ingevoerd moeten worden, verloren gaan, dat er fouten worden gemaakt.” Het door niet-communicerende ICT vereiste handwerk omvat naast het printen van informatie en dan overtikken van faxen, ook het invoeren van handgeschreven dossiers die soms per post of koerier óf aan patiënten zelf worden meegegeven.

Doorverwijzen

De meeste missers worden gemaakt wanneer patiëntinformatie van de ene naar de andere zorginstelling gaan. Bijvoorbeeld van een algemeen ziekenhuis naar een instelling met benodigde specialisatie of expertise. Of wanneer een patiënt wordt ontslagen uit een ziekenhuis en wordt ‘overgedragen’ aan een organisatie voor wijkverpleging.

Bij zo’n doorverwijzing moeten verpleegkundigen gevoelige gegevens handmatig invoeren, blijkt uit het NOS-onderzoek onder 700 zorgmedewerkers waarvan 500 verpleegkundigen. Dit niet-zorgwerk kost tot wel een uur tijd per dag, aldus de respondenten van de peiling door de NOS. Naast de werkbelasting uiten zorgverleners vrees voor patiëntenrisico’s, door bijvoorbeeld verouderde informatie in het ene systeem ten opzichte van een ander, niet-communicerend systeem.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
M 18 september 2018 15:01

EPD is een onnodig ingewikkelde manier om op een gestandaardiseerde manier gegevens uit te wisselen.

Erwin 18 september 2018 12:30

Een paar jaar geleden is toch het landelijk EPD afgeketst ? Dan krijg je dit.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.