Overslaan en naar de inhoud gaan

Nepnieuws is de toekomst

Het kabinet waarschuwde gisteren voor de verspreiding van nepnieuws. Bereid je er echter op voor dat het ergste nog moet komen. En er valt niets tegen te doen, waarschuwt Gartner-analist Daryl Plummer.
speakers corner
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

In 2019 zien we veel initiatieven gericht op het ontdekken en labelen van nepnieuws, verwacht Plummer. De eerste tekenen zijn er al. Facebook en Google hebben nu al teams die berichten op deze media natrekken op waarheidsgehalte. Ze doen dat op basis van meldingen van verontruste burgers. Blijkt het bericht verdacht, krijgt het een label dat volgende bezoekers van de pagina moet waarschuwen. Dat is een arbeidsintensief proces.

Maar technologie gloort aan de horizon. Kunstmatige intelligentie kan in iedere geval een deel van de taken van de teamleden veel sneller uitvoeren. Valse hoop, zei Plummer op het Gartner Symposium ITxpo. "Die pogingen gaan allemaal falen. De makers van fake news zijn namelijk ook niet achterlijk. Die zetten net zo goed kunstmatige intelligentie in om te ontdekken hoe de geautomatiseerde monitoring van desinformatie zo goed mogelijk om de tuin geleid kan worden. "En het automatisch creëren van nieuwe nepnieuwsvormen  is veel gemakkelijker dan het detecteren ervan."

We zoeken te graag onze eigen waarheid

Wat niet meehelpt is dat de doorsnee nieuwsconsument veel liever nepnieuws leest dat zijn eigen vooroordelen bevestigt, dan op zoek gaat naar waarheidsgetrouwe informatie, zegt Plummer. "Dat is niks nieuws, we creëren onze eigen bias, zo is het altijd al geweest. Het probleem is dat de verzonnen verhalen niet meer beperkt blijven tot een eigen buurt of dorp, maar binnen enkele minuten over de hele wereld bekend zijn." En door de inzet van kunstmatige intelligentie kunnen de nepberichten steeds beter op waarheidsgetrouw nieuws lijken.

Nu al is het met de inzet van AI mogelijk binnen enkele minuten een stem levensecht te imiteren.

Plummer noemt als voorbeeld van de ontwikkeling van nepnieuws het stelselmatig verjongen van acteurs. Nu al wordt 90 procent van de acteurs in films geretoucheerd om ze jonger te laten lijken, claimt hij. Dat kan ook in de video-nabewerking. "In 2021 gaat het creëren van nepnieuws met AI sneller dan het detecteren ervan", waarschuwt Plummer.

Interessant? Lees meer over AI en nepnieuws

Verschillende Amerikaanse werken samen in het onderzoek naar Nepnieuws op de korrel met AI

Ook de Nederlandse defensie gaat de strijd aan met desinformatie: Cyber Commando voor het eerst op missie

Alastair Paterson, ceo en oprichter van Digital Shadows, geeft een aantal tips hoe je onderneming in de blog: Cyberdreiging werpt schaduw over verkiezingen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in