Beheer

Netwerken
Mark Rutte

Kabinet waarschuwt voor 'nepnieuws'

Regering wil overleggen met technologiebedrijven om dreiging tegen te gaan.

14 november 2017

Regering wil overleggen met technologiebedrijven om dreiging tegen te gaan.

Ook Nederland is doelwit van landen die nepnieuws verspreiden en daarmee proberen verkiezingen of andere interne aangelegenheden te beïnvloeden. Daarvoor waarschuwt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De regering wil overleggen met media en technologiebedrijven zoals Facebook en Google om te kijken hoe deze dreiging kan worden tegengegaan.

Minister Kajsa Ollongren schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland een doelwit is. "Nederland staat in het vizier van onder meer Russische inlichtingendiensten'', aldus de minister. De verspreiding van nepnieuws is geen nieuw fenomeen, maar komt wel steeds vaker voor. "Brede verspreiding van desinformatie kan makkelijk, anoniem, snel en goedkoop.''

Nepnieuws over MH17

Als voorbeeld noemt Ollongren een nepwebsite van de Nederlandse overheid, afkomstig uit Rusland, met daarop desinformatie over de ramp met vlucht MH17. Ook haalt ze de beïnvloeding door Rusland van de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar aan.

Volgens Ollongren is de voorgenomen Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, waar volgend jaar een referendum over wordt gehouden, 'noodzakelijk' om dergelijke beïnvloeding uit het buitenland te bestrijden.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.