Innovatie & Strategie

Wetenschap
Geluidsgolven

Computer imiteert stemmen binnen minuut levensecht

Canadese spraaktechnologie kan inmenging in verkiezingen en nepnieuws naar nieuwe hoogten stuwen.

25 april 2017

Canadese spraaktechnologie kan inmenging in verkiezingen en nepnieuws naar nieuwe hoogten stuwen.

Als Lyrebirds spraaktechnologie ingeburgerd raakt, kun je er nooit meer op aan dat wat je hoort ook echt gezegd is, tenzij je face-to-face met iemand praat.

Het is op zich wel verbluffend dat het kan. Lyrebird claimt dat het stemmen kunstmatig kan nabootsen op basis van enkele tientallen seconden aan opgenomen spraak van de persoon in kwestie. Hoe dat precies in zijn werking gaat, welke toepassingen Lyrebird daarbij inzet en hoeveel rekenkracht daarvoor nodig is, dat onthult Lyrebird (nog) niet. Maar het heeft op zijn website wel talloze voorbeelden staan, waaronder een 'gesprek' tussen Donald Trunp, Barack Obama en Hillary Clinton

 

 

Misschien nog niet helemaal levensecht, maar al behoorlijk overtuigend. En behalve stemmen nabootsen, kan Lyrebird ze ook een intonatie naar keuze meegeven: boos, verbaasd, vrolijk ....

Als Lyrebird zijn claim waarmaakt en mogelijk de nabootsing nog weet te vervolmaken, ontstaat er wel een maatschappelijk probleem. Systemen die werken met spraakherkenning zijn dan per definitie onbetrouwbaar geworden, bijvoorbeeld. Maar ook in juridische zin ontstaan er complicaties. Van afgeluisterde gesprekken met een bezwarend karakter zal een verdachte standaard kunnen verklaren dat hij dat nooit gezegd heeft en dat zijn woorden per computer gegenereerd zijn om hem erin te luizen. En de commotie rond uitspraken van Donald Trump over bijvoorbeeld vrouwen, tijdens de jongste Amerikaanse verkiezingen, zal verbleken bij wat er met dit soort technologie door jan en alleman aan uitlatingen gegenereerd kan worden.

Overigens is Lyrebird niet de enige partij die aan dit soort technologie werkt. Adobe heeft ook zo'n project onderhanden, project VoCo, dat is bedoeld om geluidsopnamen te kunnen bewerken als waren het foto's. Daarbij wordt het naar verluidt ook mogelijk om stukjes tekst toe te voegen. Maar daarvoor zou dan 20 minuten spraak beschikbaar moeten zijn. Lyrebirds vinding brengt de nagebootste stemmen dichter bij computergegenereerde spraak.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.