Loopbaan

Carriere
Nederlandse IT’ers bescheiden bij salarisonderhandelingen

Nederlandse IT’ers bescheiden bij salarisonderhandelingen

Maar als Nederlanders overdrijven, dan doen ze dat forser dan andere Europese IT'ers.

© CC0 - Pixabay TeroVesalainen
4 september 2019

Maar als Nederlanders overdrijven, dan doen ze dat forser dan andere Europese IT'ers.

Twintig procent van de Nederlandse IT’ers legt een hoger salaris op tafel bij salarisonderhandelingen of tijdens het sollicitatiegesprek. Vergeleken bij Europese IT’ers zijn Nederlandse IT-professionals redelijk bescheiden. Alleen Griekse IT’ers overdrijven nog minder vaak het salaris.

Dat blijkt uit cijfers van de Intelligence Group. Vooral Slowaakse IT’ers overdrijven relatief vaak aan de onderhandelingstafel; 54 procent zegt een hoger salaris op tafel te leggen. Duitsers en Fransen zijn ook niet zo bescheiden; respectievelijk 46 en 45 procent legt een hoger salaris op tafel.

Forse overdrijving

Het merendeel van de Nederlandse IT’ers (50 procent) vertelt de waarheid en dus het werkelijke salaris. Als een hoger salaris op tafel wordt gelegd dan wordt door het merendeel (39 procent) met 20 procent overdreven. Ook een salaris tien procent hoger dan het werkelijk salaris wordt relatief vaak op tafel gelegd (31 procent).

Opvallend is dat als Nederlanders overdrijven, dat ze dat dan forser doen dan andere Europeanen. Nergens is het overdrijvingspercentage 20 procent, andere Europese IT’ers overdrijven vaak met tien procent.

Europese gemiddelden

Over alle functies gesproken, liegt een kwart van de kandidaten over het salaris. Een op de vijf kandidaten overdrijft met tien procent. Mannen liegen iets vaker dan vrouwen, respectievelijk 28 procent tegen 24 procent. Volgens Intelligence Group kan dat invloed hebben op de loonkloof tussen mannen en vrouwen.

In Duitsland (43%), Slowakije (38%) en Oostenrijk (37%) wordt het salaris het meest overdreven. In Noorwegen (12%), Portugal (14%) en Litouwen (15%) wordt het vaakst het werkelijke salaris genoemd. In Griekenland is men het eerlijkst, 74% van de Grieken geeft aan het werkelijke huidige salaris te noemen tijdens het sollicitatiegesprek. En in het Verenigd Koninkrijk wordt het vaakst een lager salaris genoemd dan het huidige. Britten onderhandelen ook het minst vaak over hun salaris en gaan sneller meteen akkoord met het aanbod.

Salaris

Eenderde van de Nederlandse IT'ers denkt minder te verdienen dan marktconform, bleek uit het laatste salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot. Slecht 10 procent denkt bovengemiddeld te verdienen. IT'ers kregen er gemiddeld 2,3 procent bij, maar door de inflatie stijgt de koopkracht nauwelijks. Hans van der Spek, manager van het Kenniscentrum HRM bij Berenschot, zei daarover: "Die 2,3% is eigenlijk niet veel, als je bedenkt dat de krapte in de ICT het grootst is.”

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.