Development

Software-ontwikkeling
Python

Nederlandse developers gebruiken vaak JavaScript, maar werken liever met Python

44% leerde zichzelf programmeren. 

17 maart 2021

44% leerde zichzelf programmeren. 

JavaScript is de meest gebruikte programmeertaal onder Nederlandse softwareontwikkelaars. Maar daar kan in de toekomst verandering in komen: een meerderheid wil in het vervolg met Python gaan werken. Dat blijkt uit onderzoek van online banenmarkt OfferZen onder 501 developers in Nederland.

Een groot deel van de Nederlandse ontwikkelaars begon op jonge leeftijd al met programmeren, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 57% was jonger dan 18 jaar bij de start met programmeren. Ook opvallend is dat 44% dit zichzelf aanleerde. 

Omdat ontwikkelingen binnen ICT erg snel gaan, is het belangrijk om ook later in de carrière te blijven leren. De meeste ontwikkelaars willen dat ook graag doen, bijvoorbeeld om de programmeervaardigheden te onderhouden. 57% van de respondenten ziet programmeren bovendien als hobby, waardoor ze dit ook buiten werktijd doen.

Seniors leren meer

Opvallend is dat het vooral de junior developers zijn die nieuwe programmeertalen aan willen leren, terwijl het vooral de senior developers zijn die dit in de praktijk ook doen. De senior developers zien programmeren ook vaker als hobby, stelt OfferZen. Mogelijk dat zij daarom dus eerder aan de slag gaan met een nieuwe taal. 

Binnen het werk zien vrijwel alle ontwikkelaars - ongeacht hun niveau - het aangaan van nieuwe en uitdagende projecten als de belangrijkste mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen. Op welk punt een programmeur zichzelf verder wil ontwikkelen, verschilt echter wel per niveau. Beginnende developers geven de prioriteit aan mentor- en trainingsprogramma's, terwijl ervaren ontwikkelaars liever nieuwe programmeertalen en frameworks aanleren. 

Lees meer over Development OP AG Intelligence
2
Reacties
Vinfo 19 maart 2021 12:15

Helemaal mee eens met JGM van der Zanden. Meestal leren ze alleen de syntax toepassen. Maar het gebruik van een programmeertaal gaat veel verder. Hoe zet je het programma op, hoe verbeter je de leesbaarheid, welke componenten gebruik je, hoe ga je om met hergebruik van routines en functies.
Dat leer je niet met dhz cursussen

JGM van der Zanden 17 maart 2021 13:03

Ze leren daarmee, zo zie ik in lessen, ook zelf de persistente fouten aan.

Het ware beter dat er goede lessen met structured aanpak zijn, waardoor nieuwe programmeurs het vak echt leren i.p.v. "prutsende knutselaars" worden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.