Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse AWS-gebruikersgroep groeit als kool

Sinds twee jaar zijn AWS-gebruikers verenigd in een gebruikersgroep, die meetups organiseert voor architecten, engineers en ontwikkelaars die dagelijks met Amazon Web Services werken. Deze AWS User Group NL heeft inmiddels bijna 2500 leden en heeft onlangs felicitaties gekregen van AWS-CTO en Nederlander Werner Vogels.
zon vogels wolken
© CC0 - Pexels.com
CC0 - Pexels.com

De gebruikersgroep ontstond omdat de vijf oprichters al met regelmaat meet-ups door het land organiseerden. Onder initiatief van Martijn van Dongen besloten ze deze activiteiten samen te brengen in de AWS User Group NL. “Onze ambitie is om elke twee weken ergens in Nederland een meetup te organiseren”, zegt medeoprichter Jeroen Jacobs. Dat lukte de afgelopen twee jaar, maar wel voornamelijk in de regio Amsterdam en Den Haag. “De komende tijd zien we ook meetups verschijnen in andere regio’s van Nederland.”

De leden zijn vooral engineers, architecten en andere mensen met technische functies die dagelijks met Amazon werken, merkt Jacobs. Zij hebben behoefte om kennis met elkaar te delen en andere AWS-gebruikers te ontmoeten. “De meetups die we organiseren gaan over zeer praktische thema’s. Hoe is de architectuur opgebouwd bij de AWS-projecten die ze hebben gedaan? Welke AWS-diensten worden gebruikt en wat zijn de leerpunten daaruit? Soms gaat het over welke gave dingen kun je doen met de nieuwste aankondigingen van AWS, of het is juist een kritische review?”

175 AWS-diensten

De sessies gaan niet alleen over de gebruikelijke oplossingen van AWS. “AWS heeft momenteel meer dan 175 diensten. Die worden lang niet allemaal intensief gebruikt. Soms zijn het diensten die je tegenkomt en die nuttig zijn voor jouw organisaties. Sommige van de meetups gaan daar dan ook over.”

Met AWS is er intensief contact, zegt Jacobs. “AWS sponsort onze evenementen, bijvoorbeeld sprekers of beschikbaar stellen van ruimtes, en we mogen met een stand op AWS-evenementen staan.” De gebruikersgroep lobbyt niet bij AWS voor nieuwe functionaliteiten, dat gaat vooral via de partnerkanalen. “Maar aangezien de oprichters werken bij vijf AWS-partners is daar indirect wel mogelijkheid toe”, zegt Jacobs.

Plannen en papers voor de toekomst

Vooralsnog organiseert de AWS User Group vooral meetups. Voor de toekomst zijn er plannen om artikelen en papers op het platform te publiceren. Jacobs: “Die artikelen en papers zijn er nu al, maar die zijn versnipperd te vinden via verschillende kanalen. Dat willen we via onze website bundelen. En op de website zullen dan ook opnames van de talks op de meetups komen te staan.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in