Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlands klimaatsimulatieproject wint eerste EUR-Global award

Het project is er op gericht grote wereldwijde klimaatsimulaties te doen om te bepalen wat het effect is van veranderingen van oceaanstromingen. Aan het project werken 3 Nederlandse wetenschappers mee, te weten prof. Henk Dijkstra van de Universiteit Utrecht, prof, Henri Bal van de VU Amsterdam en dr. Frank Seinstra van het NLeSC. Daarnaast kregen ze medewerking van Britse, Duitse en Amerikaanse wetenschappers.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De prijs werd uitgereikt tijden de SC13-conferentie in de VS. Die houdt in dat het team gebruik kan maken van 4 van de grootste supercomputers die werken met geavanceerde 10G lightpath-netwerken.

Geavanceerde ICT-faciliteiten

Enlighten Your Research Global (EYR-Global) is een internationaal programma dat is opgezet om onderzoeksprojecten te laten profiteren van internationale samenwerking, ondersteund met geavanceerde ICT-faciliteiten. In Nederland steunt SURFnet het programma. Daarnaast zijn er instituten in de VS, Finland en Groot-Brittannië.

Nederland wint

Van de 4 nieuwe programma’s die gekozen zijn om ondersteuning te krijgen via EYR-Global, zijn er 3 afkomstig uit Nederland. Daarbij gaat het om het prijswinnende programma van Dijkstra. Ook kan een project van het FOM-instituut AMOLF doorgang vinden. Dit wil met beeldanalyse technieken data uit videobestanden halen die de bewegingen van bepaalde wormpjes volgen in hun natuurlijke gedrag zodat eenvoudige modellen ontwikkeld kunnen worden voor complex gedrag. Daarbij zal de bandbreedte van de verbinding tussen Nederland, de VS en Japan worden verbeterd.

Het derde Nederlandse programma is ‘Cross-site VM Operation van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Doel hiervan is virtuele machines binnen enkele minuten over te brengen tussen computercentra in Finland, Nederland en Engeland. Dat moet het mogelijk maken voor onderzoekers analyses uit te voeren van zeer grote verzamelingen gegevens via cloud en virtuele machines.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in