Development

Security
Thuiswerken

'Nederlander wil ook na coronacrisis blijven thuiswerken'

9 procent is extra bezorgd over security

21 juli 2020

9 procent is extra bezorgd over security

Nederlanders verwachten dat ze vaker zullen blijven thuiswerken als de coronacrisis voorbij is. Ze oordelen er ook positiever over dan aan het begin van de crisis, meldt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) op basis van onderzoek. Uit de Unisys Security Index van 2020 blijkt daarnaast dat zo'n 9 procent extra bezorgd is over security.

Aan het begin van de crisis gaf een kwart van de thuiswerkers (25 procent) aan dat ze daar mee door willen blijven gaan. Dat percentage nam de afgelopen twee maanden toe tot 45 procent.

Het KiM denkt daarnaast dat vergaderen op afstand ook een blijvertje is. Iets meer dan de helft (55 procent) van de ondervraagden vindt online vergaderen net zo productief als fysiek overleg. Eind maart was dat nog 43 procent. Dat ook na de coronacrisis op afstand wordt vergaderd, verwacht zelfs 60 procent, kort na de uitbraak was dat nog 35 procent.

Negatieve kanten

Thuiswerken heeft ook negatieve kanten. Zo heeft volgens het KiM een op de drie thuiswerkers (36 procent) problemen met het vinden van een goede privé-werkbalans en heeft 17 procent lichamelijke klachten. Bijna een op de tien ondervraagden kampt met psychische klachten door thuiswerken.

Uit de Unisys Security Index 2020 wordt duidelijk dat slechts 9 procent van de Nederlanders zich zorgen over een datalek of cyberaanval als ze thuiswerken. Deze resultaten zijn volgens de organisatie zorgwekkend, gezien de sterke toename van cyberaanvallen tijdens de covid-19 pandemie. Zo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een vervijfvoudiging van het aantal cyberaanvallen gemeld.

Beschermend over eigen data

De jaarlijkse, wereldwijd getoetste veiligheidsbarometer laat zien dat Nederlanders wél erg beschermend zijn over hun privédata en niet willen dat een organisatie toegang heeft tot hun data (47 procent) of dat deze hun data verkoopt (47 procent). Het merendeel van de Nederlanders (58 procent) is wel bereid om privédata te delen met de politie als het om een noodgeval gaat.

Tegelijkertijd zijn 52 procent van de Nederlanders bereid om hun data te delen als ze op deze manier versnelde toegang krijgen tot diensten, zoals de verstrekking van rijbewijzen of andere overheidsdocumenten. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.