Innovatie & Strategie

Security
Nederland

Nederland zakt één positie in National Cyber Power Index 2022

VS hebben de meeste 'cyber power' van onderzochte landen.

28 september 2022

VS hebben de meeste 'cyber power' van onderzochte landen.

Nederland behoort tot één van de cybersupermachten van de wereld; met een zesde plaats in de 2022-editie van de National Cyber Power Index, van het Belfer Center aan de Harvard Kennedy School. Op deze ranglijst voor de cyberkracht van landen prijken de Verenigde Staten (VS) op de eerste plaats. China staat op twee, Rusland nu op drie.

In 2020 stond Nederland nog op de vijfde plaats. In die eerste editie van deze ranglijst stonden de VS toen ook op één, met China op twee en het Verenigd Koninkrijk (VK) op drie. Rusland was twee jaar terug vierde in deze index. Nu, in de tweede editie van de Belfer-cyberlandenlijst hebben Rusland en het VK stuivertje gewisseld en is Nederland dus één plaats gezakt.

Klimmers, nieuwkomers

Australië is in de afgelopen twee jaar opgeklommen van de tiende naar de vijfde plaats. Binnenkomer in de top tien is Zuid-Korea (genoteerd als ROK; de Republic of Korea), op de zevende plaats. Vietnam, Frankrijk en Iran nemen respectievelijk de achtste, negende en tiende plaats in op de 2022-ranglijst van 'cyber power'. Vietnam kwam in 2020 nog niet voor in de top tien, terwijl Frankrijk op de zesde plaats stond en Iran niet tot de beste tien cyberlanden behoorde.

In 2020 kwamen na Nederland (toen dus nog op de vijfde plaats) Frankrijk, Duitsland, Canada en Japan op de ranglijst. Met Australië dus als hekkensluiter. Dat buurland van China heeft eind 2018 te kampen gehad met een massale datadiefstal bij universiteiten, die pas in juni 2019 is ontdekt. China wordt daarvoor verantwoordelijk geacht. Verder is in Australië begin 2019 een grootschalige hackaanval op de overheid geweest, waarvan ook de Aziatische grootmacht is verdacht.

Ranglijsten

In het rapport van 2020 heeft het Belfer Center ook een historische vergelijking opgenomen met andere ranglijsten: de Global Cyber Security Index 2018 van branchevereniging ITU (International Telecommunications Union) en de Cyber Power Index 2011 van onderzoeksbureau de Economist Intelligence Unit en consultancy Booz Allen Hamilton. Daarbij zijn subtiele en opvallende verschillen, of: verschuivingen, zichtbaar. Nederland komt op die andere ranglijsten niet voor in de top tien.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.