Innovatie & Strategie

Security
Xi Jinping

'Australië: China zit achter hack Australisch parlement'

Australische inlichtingendiensten verdenken China van de parlementshack begint dit jaar.

president Xi Jinping (rechts) © Whitehouse.gov
16 september 2019

Australische inlichtingendiensten verdenken China van de parlementshack begint dit jaar.

China zit achter de hack van de computersystemen van het parlement van Australië begin dit jaar. Dat melden vijf bronnen binnen de Australische inlichtingendienst ASD aan persbureau Reuters.

In maart concludeerde het Australian Signals Directorate (ASD) al dat het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid verantwoordelijk is voor de cyberaanval, stellen de bronnen van Reuters. De bevindingen werden geheim gehouden om de handelsrelatie met Peking niet onder druk te zetten. Het openbaar maken zou een "reëel risico van economische schade" met zich meebrengen, zo zou de inschatting luiden.

China ontkent

Bij de hack is digitaal ingebroken op computers van zowel het parlement als ook van de drie grootste politieke partijen in het land. De Australische premier Scott Morrison wil niet op het verhaal reageren, net zoals de ASD zelf. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageert wel: het ontkent dat China achter de aanval zit.

In februari werd bekend dat hackers waren doorgedrongen in de computersystemen van het Australische parlement, drie maanden voor de verkiezingen. Morrison sprak destijds van een "geraffineerde" aanval die vermoedelijk door een buitenlandse mogendheid is uitgevoerd. Maar hij noemde geen land. Het is niet bekend welke gegevens de hackers precies hebben buitgemaakt.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.