Innovatie & Strategie

Security
'Nederland moet niet te afhankelijk worden van niet-Europese tech'

'Nederland moet niet te afhankelijk worden van niet-Europese tech'

Er moet onder andere mogelijkheid komen bij aanbestedingen te selecteren op nationale veiligheid, vindt Cyber Security Raad.

© CC0 - Pixabay.com madartzgraphics
14 mei 2021

Er moet onder andere mogelijkheid komen bij aanbestedingen te selecteren op nationale veiligheid, vindt Cyber Security Raad.

De Cyber Security Raad (CSR) vindt dat het kabinet meteen moet ingrijpen zodat Nederland niet te afhankelijk wordt van Amerikaanse en Chinese technologie. Als dat niet gebeurt, dan verliest Nederland grip op de beveiliging van het internet omdat het de eigen technologische kennis kwijtraakt. De CSR schrijft dit in een nieuw advies waar het FD over schrijft.

Volgens de CSR dringt de tijd. “Er moet én kan nu actie worden ondernomen om strategische autonomie te waarborgen.” De raad wil dat ‘digitale autonomie’ centraal komt te staan in het kabinetsbeleid. De raad stelt voor om strategisch waardevolle techbedrijven te steunen, door een investering. Ook moeten veel IT-diensten niet langer openbaar worden aanbesteed, maar moet er een selectie kunnen plaatsen op basis van nationale veiligheid. Selectie vindt nu vaak plaats op basis van prijs.

Voor de digitale diensten is Nederland nu grotendeels afhankelijk van leveranciers als Microsoft, Amazon, Google en Oracle. Daardoor komt Nederland onder de controle van andere landen. Door een selectie op nationale veiligheid kunnen ministeries Amerikaanse of Chinese partijen buiten een aanbesteding houden, zonder dat regels worden overtreden.

Tijdens het IT-vragenuur dat AG Connect organiseerde samen met branchevereniging NLdigital hadden kandidaatpolitici het ook over de aanbestedingregels die problemen opleveren. De huidige regels zetten kleine spelers buitenspel en er wordt te veel naar aankoopkosten gekeken. Maar de problemen oplossen is niet eenvoudig.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.