Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederland moet niet te afhankelijk worden van niet-Europese tech'

De Cyber Security Raad (CSR) vindt dat het kabinet meteen moet ingrijpen zodat Nederland niet te afhankelijk wordt van Amerikaanse en Chinese technologie. Als dat niet gebeurt, dan verliest Nederland grip op de beveiliging van het internet omdat het de eigen technologische kennis kwijtraakt. De CSR schrijft dit in een nieuw advies waar het FD over schrijft.
Hack
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Volgens de CSR dringt de tijd. “Er moet én kan nu actie worden ondernomen om strategische autonomie te waarborgen.” De raad wil dat ‘digitale autonomie’ centraal komt te staan in het kabinetsbeleid. De raad stelt voor om strategisch waardevolle techbedrijven te steunen, door een investering. Ook moeten veel IT-diensten niet langer openbaar worden aanbesteed, maar moet er een selectie kunnen plaatsen op basis van nationale veiligheid. Selectie vindt nu vaak plaats op basis van prijs.

Voor de digitale diensten is Nederland nu grotendeels afhankelijk van leveranciers als Microsoft, Amazon, Google en Oracle. Daardoor komt Nederland onder de controle van andere landen. Door een selectie op nationale veiligheid kunnen ministeries Amerikaanse of Chinese partijen buiten een aanbesteding houden, zonder dat regels worden overtreden.

Tijdens het IT-vragenuur dat AG Connect organiseerde samen met branchevereniging NLdigital hadden kandidaatpolitici het ook over de aanbestedingregels die problemen opleveren. De huidige regels zetten kleine spelers buitenspel en er wordt te veel naar aankoopkosten gekeken. Maar de problemen oplossen is niet eenvoudig.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in