Innovatie & Strategie

Branche
Keuzes

Regels aanbestedingen veroorzaken problemen, maar aanpassen is lastig

Te veel eisen, te weinig kennis.

11 mei 2021

De aanbestedingsregels voor overheidsprojecten krijgen al sinds jaar en dag kritiek vanuit de ICT-sector. De huidige regels zetten kleine spelers buitenspel en er wordt te veel naar aankoopkosten gekeken. Ook kandidaat-politici hadden onlangs kritiek, evenals brancheverenigingen. Maar de problemen oplossen is niet eenvoudig.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken uitte vorig jaar de wens om zoveel mogelijk open source te gaan werken. Maar uit onderzoek dat de directie Digitale Overheid van het ministerie liet uitvoeren blijkt dat onder meer de aanbestedingsregels daarbij in de weg staan. De onderzoekers stellen in hun rapport dat dienstverleningscontracten nog niet goed begrepen worden en dat er allerlei omzeteisen gesteld worden. Daardoor is het vaak slechts een beperkt aantal grote IT-partijen dat opdrachten kan verwerven.

Ook twee kandidaat-politici hadden vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen kritiek op de aanbestedingsregels als het om ICT-projecten gaat. Volgens Hind Dekker-Abdulaziz van D66 zijn de aanbestedingsregels niet bedacht voor de ICT, maar voor de bouw. “ICT werkt anders. Ik denk dat je hier vooral moet aanbesteden op kwaliteit en niet op prijs. We moeten af van het idee dat je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten”, zei ze tijdens het IT-vragenuurtje dat AG Connect en NLdigital in maart organiseerden.

Andrew Harijgens van GroenLinks bleek ook kritisch. “Aanbesteden draait nu vooral om wat goed is voor ons. Maar als je geen regie hebt en geen kennis van wat je precies wilt, dan krijgt de markt voorsprong. Er moeten nieuwe regels komen met meer ruimte voor innovatie en kleinere partijen. En je moet vooral niet denken dat je nu al kunt bedenken wat er over anderhalf jaar nodig is. Wat je nu maakt, is dan alweer verouderd.”

Te weinig kennis, te veel eisen

Dirk van Roode, public policy manager bij branchevereniging NLdigital, herkent de punten van de politici. Volgens hem zijn de problemen met de aanbestedingsregels heel divers. Eén probleem is bijvoorbeeld dat men niet altijd goed weet wat ze nu precies willen of niet goed weten hoe een probleem écht opgelost wordt. Met andere woorden: door een gebrek aan kennis wordt om het verkeerde gevraagd.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!