Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland moet inhaalslag maken met 5G

Hoewel een snelle introductie van 5G nu voor Nederland geen noodzaak lijkt, kan ons land zich niet veroorloven achteraan te lopen. Een te langzame ontwikkeling van de technologie kan op den duur ten koste gaan van de concurrentiepositie van Nederland en het gunstige vestigingsklimaat voor bedrijven.
5G-bus (Olympics 2018)
© KT Corp
KT Corp

In een sectoranalyse trekken economen van ABN Amro aan de bel. Nederland loopt nu achter met de adoptie van 5G, zeker bij Aziatische landen. “De eerste veilingen van 5G vinden in ons land pas in 2020 plaats. Het is echter van groot belang dat Nederland een inhaalslag gaat maken en de voordelen van 5G ten volle gaat benutten”, zegt Kasper Buiting, Sector Econoom Technologie, Media en Telecom van ABN AMRO.

Volgens de economen kan Nederland, net als andere landen, profiteren  van de technologie. Maar dat moet er vanaf nu wel tempo worden gemaakt en de ontwikkeling van het nieuwe netwerk moet geen strobreed in de weg worden gelegd.

Een 5G-netwerk biedt veel hogere snelheden dan het huidige 4G-netwerk. Buiting: “Zo brengen de veel hogere snelheden van 5G kansrijke verdienmodellen en nieuwe toepassingen voor diverse sectoren in het bedrijfsleven, zoals de zelfrijdende auto en VR-diensten, binnen handbereik.”

IT-branche staat er goed voor

Uit de sectoranalyse blijkt verder dat de Nederlandse IT-branche er goed voor staat. Volgens de economen is de sector een belangrijke aanjager van de Nederlandse economie. Hoewel ABN AMRO verwacht dat het bruto binnenlands product (BBP) in Nederland in 2020 met minder dan één procent groeit, stijgt de omzet van de TMT-sector naar verwachting met 3 procent en zal de IT-branche nog beter presteren (+4,5 procent). Die omzetgroei komt vooral door software en hostingbedrijven. Die zijn, onder invloed van de toenemende vraag naar clouddiensten, een belangrijke groeimotor.

Ook de economen van ABN AMRO meldden het tekort aan IT-personeel. De belangrijkste belemmering in de sector Technologie, Media en Telecom is het grote tekort aan arbeidskrachten. Daar heeft 33 procent van de ondernemers in deze sector serieus last van. Met name in de IT speelt dit probleem, aldus de economen.

Arbeidskrachten

Hoewel het tekort aan arbeidskrachten wel zorgt voor een rem op de groei, gaat de groei van de digitalisering van de samenleving onverminderd door. De economen verwachten in 2020 en 2021 een omzetgroei van 4,5 procent per jaar.

Minder goed gaat het in de telecombranche. Daar is sprake van krimp, mede als gevolg van digitalisering, de focus op dataverkeer en dalende prijzen van telefoniediensten. Ook in 2020 verwachten de economen een verder dalende omzet van telecombedrijven: -2,0 procent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in