Management

Security
Cyber super hero

Nederland behoort tot wereldwijde cybersupermachten

Nederland staat 5e voor Frankrijk, Duitsland en Canada.

© CC0 - Pixabay.com Alan9187
21 september 2020

Nederland staat 5e voor Frankrijk, Duitsland en Canada.

Het werk van het Nederlandse cybercrime team en het werk van de MIVD levert Nederland een toppositie op op de wereldranglijst van cyberpowers.

Voor het eerst heeft het Belfer Centre van Harvard University een ranglijst gemaakt van 30 landen met een sterke staat van dienst op het gebied van cybersecurity, de National Cyber Power Index. De VS voert de ranglijst aan, gevolgd door China, het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Nederland staat op de vijfde plek en heeft dus een cyberweerbaarheid die meer opzien baart dan die van Frankrijk, Duitsland en Canada. Het bepalen van de cyberweerbaarheid is een lastige klus waarschuwt Marcus Willett, een voormalig directeur van de Britse inlichtingen dienst GCHQ in The Economist. "Oorlogsschepen zijn makkelijk te tellen, maar een stukje code in een energiecentrale ontdekken is veel lastiger?"

Zo is er twijfel onder specialisten in het veld over de relatief lage notering van Israël in de Belfer Index (positie 11). Bovendien besteden veel overheden het echte hackerswerk uit aan gespecialiseerde groepen buiten de inlichtingendiensten.

Volgens een nog niet gepubliceerd rapport van de denktank International Institute for Strategic Studies (IISS) - waar The Economist inzage in had - is het niet het vermogen tot aanvallen en pesten dat het belangrijkste is in digitale supermacht, maar het vermogen de controle over de digitale infrastructuur te krijgen. Daarmee gooit China hoge ogen.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.